Förflytta dig till innehållet

De Gröna jobbar kontinuerligt och proaktivt för svensk dagis och skola i Åbo

Det är med häpnad vi läser Tom Simolas ledare i ÅU den 13.10 om dagisfrågan och svensk service. En ledare med samma tema fanns också i ÅU den 24.9.2020. Ärendet är högaktuellt, läget beträffande utrymmena för svenskspråkig småbarnsfostran är verkligen katastrofalt. Det är alltså inte ledarens tema som överraskar, det vi förvånas över är närsyntheten och man verkar ha lånat sina glasögon av SFP.

SFP påstår gärna att de är de enda som bryr sig om svenska frågor men att en dagstidning för alla (svenskspråkiga) åbobor går med i samma mantra är beklämmande. SFP har inte monopol på svenska frågor eller de svenskspråkigas åsikter och är inte de enda som agerar.

Vi har i åratal arbetat för svensk service inom fostran och utbildning i Åbo. Nu i höst har De Grönas medlemmar i nämnden, Pia-Maria Gardberg, Laura Rantanen och Jussi Tuimala aktivt lyft fram den svenska servicens akuta utrymmesbehov, såväl på möten som i some. Den 9.9 har vi skrivit ett pressmeddelande där vi uppmärksammar media (både finsk och svensk) på situationen inom svenskspråkig fostran och utbildning och kräver att det inom staden görs en heltäckande utredning över nätverket för svensk fostran och utbildning i Åbo.

Det är tyvärr inte enbart inom dagvården situationen är alarmerande, även inom grundskolan lider man av akut utrymmesbrist och läget förvärras redan nästa höst då elevantalet förväntas stiga. Situationen kräver att man ser över helheten för att hitta långsiktiga, hållbara lösningar.

För att sätta saken i rullning har våra representanter i stadsstyrelsen Mikaela Sundqvist tillsammans med Roda Hassan och Jukka Vornanen , den 28.9 i stadsstyrelsen lämnat in en begäran om att läget inom det svenska serviceområdet för fostran och utbildning i Åbo utreds.

För tryggande av den svenska servicen i Åbo behöver vi flera aktörer inom flera partier som har förmåga att lyfta fram och förklara behoven där förklaringar (tyvärr) behövs och att samarbeta för att uppnå resultat. 

Pia-Maria Gardberg

medlem i nämnden för fostran och utbildning samt den svenska sektionen

Vihreät-De Gröna

Jonas Heikkilä

suppleant i den svenska sektionen, skolbarnsförälder

Vihreät-De Gröna

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *