Förflytta dig till innehållet

De Gröna har blivit gråare

De Gröna i Egentliga Finland går till val med en nedåtgående trend i bagaget. En person drar ett stort lass i den lokala kampanjen.

Den senaste opinionsundersökningen, beställd av Yle, visar att De Grönas understöd nationellt fortsätter att sjunka. Hur kommer De Gröna att klara sig i Egentliga Finland?

I riksdagsvalet år 2019 fick partiet 25 309 röster eller 9,2 procent av rösterna. Mest röster fick Sofia Virta från S:t Karins. Hon blev invald med 4 289 röster. Näst mest röster, 3 790, fick Elina Rantanen från Åbo. Rantanen är numera vice borgmästare i Åbo.

I valet för fyra år sedan var De Grönas Elina Rantanen den första som blev utanför riksdagen. Hon var 18:e på resultatlistan med jämförelsetalet 12 655. Den sista och 17:e som valdes var Saara-Sofia Sirén från Samlingspartiet med jämförelsetalet 13 092. De Gröna skulle ha behövt ytterligare cirka 1 000 röster för att få två mandat.

De Grönas lista inför valet om en månad har många relativt nya namn, nya i alla fall för den stora allmänheten i regionen. Av dem som var med i senaste val och fick många röster finns nu Sofia Virta och Riina Lumme med som kandidater. Är då valanalysen så enkel att De Gröna får ett mandat från Egentliga Finland och Sofia Virta fortsätter i riksdagen? Svaret på frågan torde vara ja.

Partiets valframgång i Egentliga Finland handlar om hur många röster Sofia Virta lyckas fånga. De Gröna konkurrerar om samma röster som SFP, Vänsterförbundet och SDP.

De Gröna saknar också en svenskspråkig kandidat på sin lista. Det här betyder att en del svenskspråkiga väljare kan hitta sin kandidat från SFP eller Vänsterförbundet.

De Gröna har alltid varit ett parti som starkt lyft fram tvåspråkigheten, både lokalt och nationellt. Det återstår att se om De Gröna framöver kommer att tona ner den tvåspråkiga profilen.

Det är inte bara avsaknaden av svenskspråkiga kandidater som kan ställa till det för partiet. De Gröna har överlag blivit gråare i sin framtoning, trots att valprogrammet inleds med rubriken: Naturen och miljön.

Partiets valprogram är digert och innehåller många av partiets långsiktiga målsättningar. De Gröna lyfter fram bland annat basinkomst, beskattningsrätt till välfärdsområdena och att värnplikten ska gälla alla.

Jämlikhet eller likvärdighet är det genomgående temat i valprogrammet. För De Gröna kan det bli problematiskt att flera partier numera lyfter fram ämnen som alltid varit partiets hjärtefrågor.

När politiken har blivit allt mera personfixerad, kräver en valframgång också att det på kandidatlistan finns kända profiler. De Gröna har en framtid på den politiska kartan i Finland, men partiet har orsak att fundera på vad det är som gör partiet, partiets målsättningar och partiets företrädare unika.

Sofia Virta överraskade i valet för fyra år sedan. Nu krävs det en överraskning om partiet ska samla samma antal röster som för fyra år sedan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter