Förflytta dig till innehållet

De flesta sorterar ivrigt sina sopor

Ordning och reda. Allt fler invånare sorterar rätt. Foto: Maria Thölix


”Det finns inga faktorer som minskar på viljan att sortera sopor.”
Det var det vanligaste svaret då invånarna svarade på en kundnöjdhetsundersökning som Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) låtit göra.
Invånarna meddelade att speciellt ökad kunskap, ökad medvetenhet om miljökonsekvenser samt förbättrade sorteringsmöjligheter är faktorer som ökar sorteringsivern.
Plastförpackningar och textilier skulle gärna sorteras mera, om det skulle finnas insamlingspunkter på närmare håll.
Höghusinvånarna upplevde att hemmets trånga utrymmen ofta försvårar sorteringen. Några som svarade medgav att orsaken var lättja.
Invånarna är förargade över att antalet insamlingspunkter för förpackningsavfall minskat i och med att insamlingsansvaret övergått till producenterna.
Som negativt upplevdes även den nedskräpning som förekommer på vissa insamlingsplatser eller för långa tömningsintervall.
Däremot prisades smidiga tömningar av avfallskärl och utvecklingen av återvinningen.
Största delen kom inte på några förbättringsförslag, utan konstaterade att avfallshanteringen fungerar bra.
Regionens invånare är i snitt nöjdare över avfallshanteringens kundbetjäning och tillgången till information än invånare i referensområdena.
Till många av kundernas utvecklingsönskemål lovas förbättringar redan inom kort.
I och med förändringarna i avfallshanteringsbestämmelserna kommer insamlingskärl för bioavfall och plastförpackningar i allt flera invånares användning i husbolagens avfallsutrymmen.
Med LSJH:s pop up-sorteringsstation för farligt avfall, elskrot och avlagda textilier kommer mottagningstjänsterna närmare invånarna, då stationen i år besöker många av områdets skolor, köpcentra och marknader.
1 347 invånare från regionens 17 kommuner deltog i undersökningen som genomfördes av Innolink Research.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *