Förflytta dig till innehållet

De finlandssvenska sossarnas synlighet och kraft

Åbo Underrättelsers logo

Tom Simola frågar i sin ledare (ÅU 26.10.2021) om Finlands svenska socialdemokrater är en osynlig förening eller en stark politisk kraft?.

Finlands svenska socialdemokrater, FSD, är partiets svenskspråkiga distrikt och omfattar de svenska lokalföreningarna i olika delar av vårt land.

För Åbolands del ingår Dalsbruks svenska arbetarförening, Kimito svenska soc.dem. förening, Skärgårdens socialdemokrater, Västanfjärds socialdemokrater och Åbo svenska socialdemokrater i distriktet.

Lokalföreningarna tar i första hand ställning till lokala frågor på orten och ställer upp sina kandidater i kommunalvalen. I senaste val gick det för vår del rätt bra i Kimitoön, men inte lika bra i Pargas eller Åbo.

Man kan säga att vi är en betydelsefull kraft på Kimitoön där Eva-Stina Hellbom är viceordförande i kommunalfullmäktige, en viss kraft i Pargas där Mikaela Luoma sitter i stadsstyrelsen och en liten kraft i Åbo, där Camilla Kronqvist är medlem i svenska skolsektionen. I FSDs styrelse representeras Åboland av Kai Alajoki.

I den sittande riksdagen kommer tyvärr endast en riksdagsman från det svenska partidistriktet. Det är Johan Kvarnström, som är invald från Nyland.

Under den tid Jacob Söderman var aktiv i politiken lyckades han med konststycket att bli invald från Åbo södra valdistrikt. Det var en stor prestation i och med att det inte bara krävde allmän uppslutning bland de svenskspråkiga väljarna utan också på finska sidan.

När jag i tiden kandiderade i riksdagsvalet kom många bekanta fram och sade att de höll med mig i många frågor, men att de trots det kände sig tvungna att rösta på Svenska folkpartiet. Den här situationen är tyvärr är fortfarande aktuell, särskilt i samband med riksdagsval.

Också om vi svenska socialdemokrater inte just nu har så inflytelserika poster i den kommunala eller statliga förvaltningen, har vi alltid möjlighet att tala för de frågor som är viktiga för den finlandssvenska befolkningen med våra finskspråkiga partikamrater och få stöd av dem. Det här är av stor betydelse för upprätthållandet av det svenska språkets ställning i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter