Förflytta dig till innehållet

De finländska ledamöterna i Europaparlamentet bör främja rörlighet i EU – ”Orörlighet är ett ekonomiskt problem i miljardklass i Finland”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

EU-valet. Programmet Finland i rörelse kan inspirera till lösningar för att motverka orörlighet även på europeisk nivå. För att göra detta behöver vi ledamöter som är engagerade i att främja rörlighet i Europaparlamentet.

Orörlighet är ett folkhälsoproblem och ett ekonomiskt problem i miljardklass i Finland, och situationen är inte heller bättre i Europa som helhet, där finländarna är bland de mest rörliga människorna på kontinenten. (EU-kommissionen 2022) Endast 46 procent av landets högskolestuderande rör på sig tillräckligt för sin hälsa, och studerande sitter upp till 11 timmar om dagen, främst på grund av studier och arbete. (THL 2021)

Precis som i programmet Finland i rörelse måste också EU arbeta över regeringsgränserna för att öka den vardagliga rörligheten och möjligheterna till rörlighet – och för detta behöver vi också finländska parlamentsledamöter. Vi uppmuntrar därför våra framtida parlamentsledamöter att ansöka om att bli medlemmar i organ som främjar rörlighet, till exempel Europaparlamentets CULT-utskott.

Utskottet ansvarar för förutom idrotts- och motionspolitiken inom EU, också för frågor angående kultur, ungdom och utbildning. Europeiska unionen har inga lagstiftningsbefogenheter på idrottsområdet, men stöder och finansierar främjandet av rörlighet i medlemsstaterna, till exempel genom arbetsplanen för idrott och Erasmus+-finansiering.

Ett regeringsövergripande perspektiv behövs också i EU:s finansiering av idrott. Förutom Erasmus+-programmet måste främjandet av rörlighet integreras fullt ut även i andra finansieringsprogram. Dessa medel kommer också att användas av högskolor för att utveckla sina motionstjänster och rörlighet i studievardagen i samarbete med europeiska partners.

Mio Kortelainen
Ordförande
Studerandenas Idrottsförbund rf (OLL)
Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter