Förflytta dig till innehållet

Därför ska du rösta på SFP

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Frågan som jag allra oftast får på torg och gator lyder ”Varför ska jag rösta på SFP?”. Nästan lika ofta får jag frågan ”Varför är du medlem i SFP?”.

Svaren finns alla i partiets valprogram. Det är givetvis inte i det kortaste laget så jag är inte förvånad om alla inte har läst det från början till slut. Därför tar jag nu friheten att helt kort citera några av mina favoriter ur programmet, saker som jag själv brinner för och vill driva i riksdagen.

Om jämlikhet skriver partiet bl.a följande: ”SFP jobbar på alla plan för ett stabilt, modernt Finland som värnar om individens frihet och allas lika värde. Vi säger nej till hatprat och rasism. Vi uppviglar inte till motsättningar och polarisering.” Detta är väldigt viktigt för mig och något jag alltid jobbat för.

Gällande skolor och undervisning står det t. ex. så här: ”En högklassig inlärningsstig utgör en av grundstenarna i vårt samhälle. Vi måste ha tillräcklig och behörig personal i skola, dagvård och eftis. Vi vill att alla barn får det stöd som de behöver.”

Som långvarig skolläkare och medlem i undervisningsnämnden skriver jag absolut under det här.

Hälsocentralsläkaren i mig tycker särskilt om följande: ”Vi ska ha en högklassig hälso- och sjukvård. Du ska få vård och omsorg nära dig, oberoende av boningsort.”

Som vi alla vet har hälso- och sjukvården i Finland stora problem just nu. Bashälsovårdens och psykiatrins bristande resurser måste åtgärdas. Inga nedskärningar får komma på fråga.

Om könssidentitet står det bl.a. såhär: ”Vi vill att translagen förnyas så att den respekterar de mänskliga rättigheterna också för barn och unga samt att Finland lagstiftar om ett tredje juridiskt kön.”

Dessa anser jag vara självklara saker i ett liberalt samhälle. Jag kan inte begripa varför någon inte skulle samtycka med detta.

Även följande bit skriver jag under helhjärtat: ”Finlands och Sveriges Natomedlemskap stärker säkerheten kring Östersjön och i den norra delen av Europa. Finland ska vara en konstruktiv medlem av Nato. Ansvaret för försvaret av Finland är vårt, och det är viktigt att vi bevarar och utvecklar den allmänna värnplikten, grundstenen i vårt nationella försvar.”

Det kunde jag knappast ha sagt bättre sjäv för i det nuvarande världsläget är detta den enda vettiga vägen.

Sist men inte minst: ”Vi vill att Finland är klimatneutralt år 2035. Det är viktigt att vi fortsätter med en ambitiös klimatpolitik både nationellt, på EU-nivå och internationellt för att uppnå detta.” Det här tror jag att vi alla kan skriva under. Vi vill ju bevara världen för kommande generationer.

Gå och rösta på söndag och ge din röst till SFP!

Terhi Vörlund-Wallenius
Riksdagskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter