Förflytta dig till innehållet

Därför har vi hög vattenavgift i Pargas

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det verkar som om vattenkonsumenterna i Pargas är den betalande gruppen för en stor del av stadens underskott 2021 och åren framöver.

Hänvisar till sektionen för tekniska stödtjänsters mötesprotokoll 13.10.2020, publicerat på Pargas stads hemsida, där det framgår att balansenheten vattentjänster har en given budgetram som kräver att vattenavgiften höjs märkbart igen. Det är ett återkommande dolt fenomen för att genera en vinst till staden på 525 000 euro år 2021 – en vinst som 2019 var 204 000 euro.

Jag anser att man överstiger märkbart gränsen om skälig avkastning för en självfinansierad balansenhet, där denna enskilda verksamhet skall bära ansvar för en allt större del av stadens underskott och där vinsten tydligen har större betydelse än själva verksamheten.

Även investeringsnivån är undermålig och följer inte de utredningar som gjorts 2020, som sannolikt kommer att leda till årlig förhöjd vattenavgift, på grund av att driftsbudget då måste användas till en del av investeringarna.

En höjning av vattenavgiften är inte motiverad i Pargas, eftersom vattentjänster är och har varit självfinansierade. En kontinuerlig höjning kan även anses negativ för Pargas image, eftersom vi redan nu har en av de högsta avgifterna i Finland för motsvarande kommuner, enligt en kartläggning 2020 av Suomen Omakotiliitto.

Jag hoppas att stadsstyrelsen och senare fullmäktige beaktar det delgivna material som finns tillgängligt på Pargas stads hemsida under kommande budgetbehandling för 2021.

Så här kan vi alla fall inte fortsätta att behandla våra vattenkonsumenter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter