Förflytta dig till innehållet

Danslegend gav vägledning till Pargasdansare

Hög standard. Dansarna Alexandra Salin, Olivia Koskela och Wilma Kurvinen slipar på sina koreografier inför den Nationella balettävlingen i januari. I bakgrunden lärarna Solveig Ekholm, Liisa Palin och Katariina Gonzalez. Foto: Malin Lindblom

Elever vid Arkipelag musikinstituts danslinje fick under vecka 36 chansen att utveckla sitt dansande med Liisa Palin, före detta balettdansare och lärare vid Nationaloperans balettskola.

Hon var verksam som lärare från 1983 till 2013, men arbetar numera med tillfällig handledning.

Palin har varit verksam både i Finland och utomlands.

Tre lovande balettdansare från Pargas ska i januari delta i den Nationella balettävlingen. Den klassas som en av de finska balettävlingarna med högsta standard.

Palin hjälpte dem med deras egna koreografier, vilket var värdefullt för både dansarna och danslärarna. Vanligen väljs endast dansare från huvudstadsregionens starka dansskolor till tävlingen.

Arkipelag deltog i den Nationella balettävlingen år 2010 och 2016.

Femtonåriga Alexandra Salin är en av flickorna som fått handledning av Palin. Hon har dansat i nio år. Enligt henne märker man den höga kvaliteten i Palins arbete.

– Hon är mycket noggrann och ser de minsta misstagen. Trots allt förhåller hon sig positiv och motiverande i sin undervisning, säger Salin.

Palin betonar danslärarnas kritiska roll i dansarnas utveckling och hedrar Solveig Ekholm och Katariina Gonzalez för att dansarna är så duktiga.

– Det är många bitar som måste passa för att skapa en skicklig dansare. Man bör vara motiverad och ha möjlighet till högklassig undervisning. Man kan vara hur duktig som helst, men med bristfällig undervisning kan du inte utvecklas från bra till bäst. Därtill har guds gåvor också stor betydelse, menar Palin.

Text: Malin Lindblom

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter