Förflytta dig till innehållet

Dansk passagerarfärja sjösattes vid Raumovarvet

Nybygge. Passagerarfärjan som sjösattes på fredagen är 158 meter lång och kan ta 700 passagerare. Bild: Rauma Marine Constructions


På fredagen nådde Rauma Marine Constructions en milstolpe i produktionen då varvsbolagets första nybygge sjösattes vid varvet i Raumo.
Nybygget är en 158 meter lång passagerarfärja som beställts av det danska rederiet Molslinjen.
Fartyget är varvsbolagets första nybeställning sedan bolaget grundades 2014. Rauma Marine Constructions, RMC, tog över varvet i Raumo efter att STX Finland lagt ner verksamheten.
Varvsbolagets vd Jyrki Heinimaa är stolt.
– Det här är en viktig milstolpe i bolagets historia, säger Heinimaa.
Byggandet av fartyget startade i mars. Efter sjösättningen tar inredningsarbetet vid.
Bygget har en sysselsättande effekt om 1.000 manarbetsår. Ännu under inredningsarbetet sysselsätter projektet 300 personer.
– Produktionen har förlöpt utmärkt och fartyget kan levereras inom utsatt tid, säger projektchef Timo Kaskinen.
Passagerarfärjan levereras i sommar. Den sätts till en början i trafik mellan Danmark och Tyskland för att på hösten börja trafikera mellan Själland och Bornholm.
Färjan kan ta 700 passagerare. Den har också plats för fordon. Kapaciteten är 90 långtradare eller alternativt långt över hundra personbilar.
I samband med sjösättningen av passagerarfärjan sjösattes också Havsforskningsinstitutets forskningsfartyget Aranda som byggs om och moderniseras vid varvet.
Fartyget har förlängts med sju meter. Tack vare förlängningen kan utrymmena för laboratorier och forskning utvidgas.
Moderniseringen av forskningsfartyget minskar driftskostnaderna och effekterna på miljön. Den förlänger också fartygets livslängd så att det kan vara i bruk fram till 2030-talet.
Fartyget levereras till beställaren i vår.
Varvet i Raumo har långa anor inom skeppsbyggandet. Varvsbolag som Rauma-Repola, Finnyards, AkerFinnyards, Kvaerner Masa-Yards och STX Finland har tidigare verkat vid varvet.
Fartyg som byggts vid Raumovarvet är bland andra oljebekämpningsfartyget Halli, kryssningsfartygen Delfin Clipper och Delfin Caravelle, isbrytaren Botnica samt passagerarfartygen Galaxy och Baltic Queen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter