Förflytta dig till innehållet

Dansk, italiensk och finsk design i smakfull mix – ny inredningsbutik öppnade på Åbo båtvarv

Monica Forssell
En affär med många olika produkter.
Produkterna väljs med omsorg, säger Päivi Stening.

När ÅU besöker den nya inredningsaffären Butik Blinkka på båtvarvet i Runsala har affären öppnat för bara två dagar sedan.

Varvet med sina båtar, lyftkranarna och det novembergrå sundet utgör en kontrast som får mjuka material i jordnära färger, doftande tvålar, glasflaskor, krukor och smäckra fåtöljer att framträda i all önskvärd elegans.

Monica Forssell
Varvsmiljön med industri, hantverk mat och design är en unik helhet i Åbo.

Päivi och Toni Stening drev tidigare mattaffären Sepri i Åbo. För några år sedan sålde de företaget och nu är det italiensk, dansk och finsk design i Runsala som gäller. Med om att driva företaget är också parets två barn, Otto 19 år och Elle 16.

En kvinna och en ung man i en inredningsaffär.Monica Forssell
Om hela familjen jobbar tillsammans behöver ingen ha bråttom hem efter jobbet. På bilden Päivi Stening med sonen Otto.

Startskottet till den nya affären utgjordes av att Blinkka fick rätt att representera italienska Society Limonta. Att få representera det världskända varumärket med textilier och heminredning är ingen självklarhet.

– När vi fick Society Limonta tänkte jag att det här kan bli bra, säger Päivi Stening.

Och bra ser det ut att bli.

En bäddad säng i en inredningsaffär.Monica Forssell
Material i jordnära färger att klä sängen med, som det sägs i Society Limontas marknadsföring.

Blinkka har också alla inhemska företaget Hetkinens produkter. Hetkinen finns representerat på andra håll i Åbo men bara butiken i Runsala har företagets alla produkter. Hetkinen tillverkar vegansk kosmetika utan parabener – i enkla och estetiskt tilltalande förpackningar.

Produkter i en inredningsaffär.Monica Forssell
Hetkinen har en egen avdelning.

Jordnära färger och naturliga material som keramik, ylle, mohair, kashmir, bomull och trä varvas i butiken med arrangemang av bland annat tallkvistar.

Det är en rofylld och inspirerande helhet som möter kunden på andra våningen i det vita huset, med de många trapporna.

En glasflaska med en tallkvist i en inredningsaffär.

Tidigare fanns det ett café här och möjligheter att till exempel till sommaren öppna ett litet café finns fortfarande.

– Ja, det har redan kommit många förfrågningar om det så det är inte omöjligt att vi öppnar ett café till sommaren, om det inte öppnas ett café på annat håll på området, säger Stening och tillägger att dottern Elle har siktet inställt på en kombiexamen som konditor. Om caféet blir av kan det vara behändigt med en konditor i familjen.

Butik Blinkka säljer också Rimitoföretaget Terravivas trendriktiga keramikprodukter. Matchaskålar, mjölkkannor, servettringar, kakel.

Och danska Bergs Potters unika krukor och fat som går att kombinera i olika färger och former utgör ett eget blickfång.

– Italien, Danmark och Finland finns starkt representerade här. Vi satsar på kvalitet och väljer våra produkter med omsorg, säger Stening.

Namnet Blinkka kommer från finskans Vilkkula. Det var så byggnaden kallades då Åbo stad tog över efter Åbo båtvarf på 1950-talet och började reparera ljusförsedda farledsmärken i huset. Den oortodoxa stavningen är en kombination av engelska och svenska på Åbovis.

Hurdant är det att driva företaget tillsammans med hela familjen?

– Det är ljuvligt, svarar Päivi. Vi kan göra en lång arbetsdag tillsammans och har inte bråttom hem eftersom vi alla är samlade här.

Känner du på samma sätt? Frågan går till nittonåriga Otto Stening bakom disken.

– Ja absolut. Det är annorlunda att jobba tillsammans med föräldrarna och syrran. Man har ett färdigt förtroende för varandra.

Är inredning er gemensamma passion?

– Ja vi är nog alla entusiastiska och ivriga då det gäller estetik. Vi vill ha det vackert omkring oss, svarar Päivi Stening.

Möbler i en affär.Monica Forssell
Blinkka säljer finländska Ornäs möbler. Möblerna är nytillverkade versioner av Carl-Gustaf Hiort af Ornäs (1911-1996) klassiker från bland annat 1950-talet.

Joakim Håkans: ”Välkommet med design på varvet”


För Åbo båtvarv är inredningsbutiken ett välkommet tillskott efter att Mari Håkans affär Avelia stängde under pandemin.

Förutom inredning finns det två restauranger på området (den ena öppen enbart sommartid), gästhamn, sommarteater, festsalar, mötesrum, en smedja, båtsnickeri, maskinverkstad, metallverkstad och hamn för arbetsbåtar vid varvet.

En man med keps i en hamn. Arkiv/Jan-Ole Edberg
Joakim Håkans, vd i familjeföretaget Alfons Håkans. Foto: J-O Edberg

– Jag tycker att diversiteten gör varvet till ett intressant och levande område, säger Alfons Håkans koncernens vd Joakim Håkans, som tillsammans familjen Håkans utvecklat varvsområdet till den unika kombination av industri och evenemang som den är i dag.

– Under sommaren finns det lite av allt här, som i en myrstack. Dessutom har vi behov och kapacitet för allt detta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter