Förflytta dig till innehållet

Daniel Wilson ny fullmäktigeordförande för Kimitoön

Daniel Wilson. Leder ordet i kommunfullmäktige på Kimitoön. Foto: Johan Backas


Daniel Wilson (SFP) är ny kommunfullmäktigeordförande för Kimitoön. Han valdes enhälligt på måndagens möte efter att fullmäktige för två år sedan beslöt att de ordföranden som då valdes sitter i två år.
-Jag är glad och hedrad, och hoppas samarbetet mellan partierna fortsätter fungera lika bra som hittills. En sak som jag hoppas vi blir bättre på i fullmäktige är kontinuiteten, att fundera längre än till följande val. Hur vi ska få folk att ställa upp i val till förtroendeposter är en väldigt viktig fråga, säger Wilson.
För Veijo Lücke (FS) var det sista mötet som ordförande, han valdes istället till första vice ordförande och avtackades med en blomma, överräckt av SFP:s gruppordförande Jan-Erik Enestam.
Lücke flyttar till Pargas, sannolikt i höst bara renoveringen av huset blir färdig.
– Men mitt intresse för politiken på Kimitoön försvinner inte för det. Sedan får vi se om jag senare aktiverar mig också i Pargas, jag måste fundera på vilket parti som skulle vara det rätta, säger Lücke.
Inger Wretdal (SFP) valdes till andra och Bo Vilander (SDP) till tredje vice ordförande.

Inget nytt fullmäktigeavtal

För två år sedan undertecknade partierna ett fullmäktigeavtal där de kom överens om riktlinjerna för arbetet. I våras, efter meningsskiljaktigheter i tekniska nämnden om vindkraftsplanerna i Nordanå-Lövböle, gick Fri samverkan, SDP och Vänsterförbundet ur avtalet strax innan det slutade gälla.
Ett nytt avtal för de kommande två åren görs knappast upp. Jan-Erik Enestam tror att de kommande två åren går bra att sköta utan ett avtal.
-Samarbetet har varit gott och vindkraften är enda frågan där vi inte kommit överens. Alla parter är överens om att en bullerutredning ska göras, det är bara tidpunkten för den som skiljer oss åt, säger Enestam.
Johan Sundqvist (SDP) tror inte heller på ett nytt avtal.
-Det gamla följdes ju ändå inte, så inte är det väl någon vits att göra ett nytt. Men jag tror nog vi kommer överens ändå. Samarbetet är åtminstone betydligt bättre än under förra fullmäktigeperioden. Gruppordförandemötena innan fullmäktigemöten bidrar också till det, säger Sundqvist.
Även Fri samverkans Rune Friman torpederar ett nytt avtal, förtroendet försvann i vindkraftsfrågan, säger han. Men i övrigt tycker också han att partierna kan jobba för samma sakfrågor.
– Jag skulle säga att alla är överens om att ekonomin måste fås i balans, vilka åtgärder som ska tas kan variera men vi jobbar för samma sak. Och ekonomin i kommunen betyder inte bara Almahemmet, vi måste fundera på andra saker också, säger Friman.

Liljeqvist fortsätter leda kommunstyrelsen

Samtidigt valdes ny kommunstyrelse för de kommande två åren.
Wilhelm Liljeqvist (SFP) fortsätter som ordförande, medan Rune Friman (FS) är första vice ordförande och Helena Fabritius (SFP) andra vice ordförande. Övriga styrelsemedlemmar är: Roger Hakalax (SFP), Ghita Edmark (SFP), Maria Manelius (FS), Ann-Marie Kulla (SDP), Harri Kaitala (C), Tomy Wass (VF).
Artikeln uppdaterad med flera kommentarer kl. 19.13.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *