Förflytta dig till innehållet

Damerna slipar på samspelet

Taktikgenomgång. Tränaren Besim Qerimi ger sina damer instruktioner hur han vill att laget ska spela för att nå framgång också i år. Foto: Mats Lundberg

HANDBOLL

”Det tar tid innan alla hittar varandra. Men bara vi får ordning på det har vi ett brett utbud i truppen.” – Ingrid Lindbom

Ännu i halvtid i returmatchen mot Sjundeå hade ÅIFK grepp om bronsmedaljerna i damernas FM-serie. Till slut tog ändå motståndarnas rutin ut sin rätt och Åbokamraterna förpassades till en fjärde plats.

Semifinalplatsen förra säsongen var ändå ett stort steg framåt för ett lag som efter överraskningsbronset våren 2007 prenumererat på femte- och sjätteplatser i en serie som ofta varit ganska förutsägbar.

Inför den nya säsongen befinner sig laget i en annan sits där man inte längre på samma sätt kan slå ur underläge. Speciellt sedan Sparta i sista stund gav upp sin plats på grund av spelarflykten efter förra säsongen.

Det är ändå skäl att påminna att också ÅIFK tappat flera bärande krafter.

Anna Harri, med mängder av topplaceringar i skytteligan de senaste åren, beslöt att lägga handbollsskorna på hyllan. Målvakten Linnéa Back har flyttat till Sverige medan tuffa centern Emilia Skön under hösten är utbyteselev i Norge. Inte heller Carolina Pettersson finns längre att tillgå.

Det tomrum som uppstått efter dessa har fyllts av en kvartett nya ansikten. Linda Sipola ersätter Back mellan stolparna medan Carolina Hanslin (Dicken), Ann-Victoria Vuorinen (Sparta) och Amanda Salenius tack vare studier i Åbo förstärker utespelargardet.

Amanda Salenius tillbringade fjolåret i Norge och hade ett sabbatsår från handbollen. Nu är psykologistudierna vid Åbo Akademi nummer ett men hon tänker kombinera dem med spel i FM-serien.

– Jag kanske inte har tid att vara med i precis varje match men nog i merparten. Både skolan och föreningen har varit flexibla så det ska inte innebära några problem.

Salenius är vänsterhänt och då är högerbacken hennes naturliga position.

– Så länge jag kan minnas har jag alltid spelat på den positionen. Besim (Qerimi) är jag bekant med sen tidigare då han var tränare på idrottslinjen i Helsingfors där jag gick gymnasiet.

Sin idrottsfostran har hon fått i HIFK där hon med åren samlat på sig en rad FM-medaljer. De flesta i juniorklasserna men även ett guld och ett silver på seniornivå.

– Fast i damlaget tillhörde jag inte stjärnorna och fick ganska begränsat med speltid. Eftersom jag inte spelade i fjol kommer det att ta ett tag för mig innan jag återfår mitt gamla tempo i kroppen.

ÅIFK:s egen produkt Ingrid Lindbom inleder sin andra säsong i damlaget. Hon säger att mycket av förberedelserna har gått ut på att köra in de nya spelarna i laget, att få samspelet att funka.

– Det tar tid innan alla hittar varandra. Men bara vi får ordning på det har vi ett brett utbud i truppen. Vi har goda chanser att nå slutspelet också i år.

Med sina 184 centimeter i strumplästen är försvarsspelet hennes bravur. Men hon hoppas också att hon under sitt andra år i FM-serien bättre förmår utnyttja sin längd i offensiven.

– I fjol var allt så nytt även om jag tycker att anpassningen till damserien gick relativt smidigt. Jag fick mycket ansvar men framåt ville det inte riktigt lossna. Självförtroendet är en viktig ingrediens i anfallet och jag har jobbat mycket med att få i gång distansskyttet.

Tillsammans med den ett år yngre Ellen Norrgrann står 17-åriga Lindbom för den verkliga ungdomen i ett också annars mycket ungt representationslag.

Att det inte är av ondo visade Norrgrann med all tydlighet i slutet av förra säsongen. Med sina välriktade skott och snabba stegisättningar utkristalliserade sig som den stora stjärnan på vårkanten.

Åbo IFK, damtruppen

Målvakt: 1 Linda Sipola.
Utespelare: 2 Ingrid Lindbom, 3 Anne Nieminen, 4 Ellen Norrgrann, 5 Carolina Hanslin, 6 Sara Pettersson, 7 Antonia Ahlbäck, 9 Emilia Dahl, 10 Mette Lindberg, 11 Malin Sjöblom, 14 Elin Symes, 15 Salla Holopainen, 17 Amanda Salenius, 18 Emilia Skön, 20 Kaisa Lappi, 21 Julia Symes, 22 Ann-Victora Vuorinen, 28 Nelli Snellman.
Tränare: Besim Qerimi.

ÅIFK inleder säsongen borta mot Helsingfors IFK på fredag. Hemmapremiär 7 oktober mot Dicken.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter