Förflytta dig till innehållet

Dags för Kimitoön att gå vidare med viktigare ärenden

Så hölls måndagens märkliga tillställning och avsikten var ju den vi alla visste; då SFP någon enda gång förlorar en omröstning så bränns allas våra skattemedel på advokater och annat för att försöka komma runt det ”felaktiga” styrelsebeslutet.
Saken är ju lika enkel som entydig: Styrelsen har sänt tillbaka Nordanå-Lövböle-planen till tekniska nämnden för uppgörande av ny bullerutredning som uppfyller kraven och för de kraftverk som faktiskt ska uppföras. Punkt och slut med den saken tills styrelsens krav har uppfyllts och nu är det dags att gå vidare med viktigare ärenden och utmaningar.
Kimitoöns kommuns finanser är trots ett decennium av ”ackumulerade överskott” i kris. Vårt koncernlån, som även innehåller t.ex. Kimitoöns vattens lån, var vid utgången av 2018 31,22 miljoner (4 645 euro per invånare).
Årsbudgeten är över 3 miljoner på minus, vi tar alltså varje år mera lån till driften. Så här kan vi inte fortsätta, det tror jag att de flesta kan omfatta.
Vårt största problem anser jag vara våra (över)stora personalkostnader på 24,1 miljoner om året och på det ännu stort inköp av tjänster, för 20,27 miljoner om året. Kimitoöns kommun har 591 anställda, det vill säga 8,8 procent av alla kommuninvånare är anställda i kommunen!
Som jämförelse kan nämnas liknande kommuner som Sagu: 4,8 procent och Pargas: 6,5 procent.
I början av pågående mandatperiod lanserades ”Balans 2020” -programmet som skulle råda bot på underskottet.
Nu har över två år gått, år 2020 närmar sig snabbt och i princip inget har hänt.
Den 24 september är det budgetseminarium och senast då måste vi börja arbeta på ett lite annat sätt.
Om Balans 2020-arbetsgruppen inte fungerar får den bytas ut. Tunga och svåra beslut måste börja fattas i snabb takt som tyvärr även innebär samarbetsförhandlingar.
Konsultanvändningen och anställning av folk kommer jag att föreslå att härefter alltid åläggs styrelsens godkännande.
Jari Hollsten
Fullmäktigeledamot i Kimitoöns kommun
Vice ordförande i revisionsnämnden
Medlem i bygg- och miljötillsynsnämnden
Fri Samverkan

Dela artikeln

En kommentar: “Dags för Kimitoön att gå vidare med viktigare ärenden

  1. Ingmar Forne skrev

    Kommunerna har fortfarande över 500 lagstadgade uppgifter. För att sköta dem behövs personal. Hur tänker Fri Samverkan lösa den ekvationen??

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter