Förflytta dig till innehållet

Dags för en mer klimatvänlig regeringspolitik!

Enligt en undersökning gjord av Yle (2.1.2018) ser mer än varannan finländare klimatförändringen som ett mycket allvarligt problem. Finländarna oroar sig för det verkliga och omfattande problemet som vi tillsammans måste bekämpa på såväl lokal som global nivå.
Sedan slutet av 1800-talet har medeltemperaturen stigit med 1,1°C och havsnivån har stigit med ungefär 20,3 cm det senaste århundradet. Det har i sin tur lett till att haven blivit allt varmare och att polarisarna smälter allt snabbare. Mellan åren 2002 och 2006 uppskattar NASA att isarna på Grönland minskade med 150 till 250 kubikkilometer per år.
Men klimatförändringen är ett mångbottnat problem som inte bara handlar om stigande havsnivåer och en ökad medeltemperatur. Klimatflyktingarna blir även allt fler. År 2016 uppskattade The Internal Displacement Monitoring Centre att 24,2 miljoner människor tvingades fly från sina hem på grund av naturkatastrofer och miljöproblem.
Yles undersökning visar att finländarna vill att vi prioriterar åtgärder mot klimatförändringen, och det är något som måste synas i beslutsfattandet. Därför kräver Svensk Ungdom att beslutsfattare på alla nivåer tar ett större ansvar för den enorma kris som drabbar både oss i Finland, och hela världen.
Vi närmar oss riksdagsvalet 2019 med intentionen att delta i byggandet av regering och föra en mer klimatvänlig regeringspolitik. Vi måste ta till större och kraftigare åtgärder för att stoppa klimatförändringen innan det är för sent.
John Eriksson
Ordförande för Svensk Ungdoms miljö- och jordbrukspolitiska utskott
Simon Granroth
Vice ordförande för Svensk Ungdoms miljö- och jordbrukspolitiska utskott

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter