Förflytta dig till innehållet

Dags för den 82:a Muminmuggen

Nya Muminmuggen.

Den 1 september lanserar Fiskars och Arabia en ny Muminmugg, dessutom skål, fat, burk med lock och tekanna med motiv ur Tove Janssons böcker ”Pappan och havet” (1965) samt ”Sent i november” (1970).

I “Pappan och havet” har Muminpappan bestämt sig för att flytta till fyrön. Det höstliga havet och ön ser hotande ut och alla figurer upplever den nya miljön på sitt eget sätt.

Mumintrollet drar sig undan. Muminmamman har hemlängtan och Muminpappan försöker förstå naturens krafter.

Den enda som förblir sig själv är Lilla My. Hon bryr sig inte om den mystiska och dystra stämningen på ön.

”Sent i november” skrevs då Tove Jansson hade förlorat sin mamma så längtan, förlust och sorg finns med.

I Mumindalen har en grupp ensamma figurer begett sig iväg för att leta efter Muminfamiljen. Alla har en viktig, personlig orsak till att gå till Muminhuset och därför är besvikelsen stor när de inte hittar Muminfamiljen någonstans.

Filifjonkan, Hemulen, Råddjuret, Mymlan, Joxaren och Snusmumriken stannar ändå i huset och försöker leva som Muminfamiljen som de beundrar men även saknar mycket. De inser alla viktiga saker om sig själva.

– Vi har gett servisen namnet ”Med respekt för ursprunget”. En tidlös helhet som visar Tove Janssons exceptionella förmåga att med några streck förmedla känslor och stämningar, säger Nora Haatainen, produkt- och marknadsföringschef vid Fiskars.

Sedan år 1990 har man tillverkat 81 stycken muggar med varierande design. Teemamuggen, som är designad av Kaj Franck, fungerar som botten för Moomindesignen. Designern Tove Slotte börjar bygga upp illustrationen runt ämnet.

Planeringsprocessen kan ta allt från några månader till ett år. Bara Tove Janssons originalillustrationer används och allt godkänns av Moomin Characters.

Det kommer 1–2 nya muggar varje år samt sommar- och julsäsongsmuggar.

Nora Haatainen säger att man inte vet det exakta antalet länder där muggarna säljs eftersom många distributörer har verksamhet i flera länder och också säljer genom e-handel.  Men Tove Janssons Muminanhängare finns över hela världen.

Också två nya tallrikar ges ut i höst, med motiven  ”Kvällsseglats” och ”Fred” som passar ihop med muggar från  2010 respektive 1996.

De här två tallrikarna kompletterar tidigare utgivna muggar.

 

Nya servisen är klar, med dekor mest i svartvitt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter