Förflytta dig till innehållet

Dags att infria löften

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Politiker anklagas ofta för att inte hålla sina vallöften. Nu är det annorlunda.
I det senaste riksdagsvalet var våra fyra viktigaste vallöften att man i framtiden ska få träffa en läkare inom en vecka, förbättra personaldimensioneringen inom äldreomsorgen genom att lagstadga 0,7 vårdare per klient, höja de lägsta pensionerna, att förlänga läroplikten och samtidigt göra andra stadiets utbildning helt avgiftsfri. Alla dessa löften kommer att uppfyllas under denna regeringsperiod.
Regeringen Marin har även kommit överens om riktlinjer för social- och hälsovårdsreformen. Ansvaret över social- och hälsovården överförs från kommunerna till större tjänsteanordnare, det vill säga 18 landskap, för att säkerställa tillgången till jämlik service av god kvalitet i hela Finland.
Huvudansvaret för social- och hälsovården ligger också i fortsättningen inom den offentliga sektorn, som kan kompletteras av tjänster från privata och tredje sektorn. Ingen omfattande landskapsreform genomförs i detta skede. Det är endast social- och hälsovårdstjänsterna och räddningsväsendet som nu överförs till landskapen. Det bästa är, att vårdgarantin tryggar att patienten kommer att få icke-brådskande vård inom sju dagar utan att stå i kö i veckor, ibland månader, vilket är fallet nuförtiden.
Regeringen förbättrar omsorgen av våra äldre avsevärt genom att lagstadga en 0,7-dimensionering vid alla serviceboenden med heldygnsomsorg.
Dessutom ser man till att den nuvarande kvalitetsrekommendationen på 0,5 vårdare per klient förverkligas under övergångsperioden överallt i landet. Regeringen väntas inom kort överlämna sitt lagförslag till riksdagen.
Många pensionärers svårighet att få privatekonomin att gå ihop har diskuterats en längre tid. Regeringens första åtgärd var att höja de lägsta pensionerna 1 januari 2020: folkpensionens fulla belopp med 34 euro och garantipensionens fulla belopp med 50 euro i månaden.
Också gränsen för tilläggssjälvriskandelen för bostadsbidraget för pensionstagare sågs över så att höjningen inte minskar ens bostadsbidrag. Helt konkret betyder detta att pensionen förbättrats för drygt 600 000 pensionärer, vars hela pension är lägre än 1200-1300 euro i månaden.
Samtidigt inleddes en utredning på trepartsbasis om hur man skall förbättra situationen för de med lägre arbetspension inom pensionssystemet. Utredningen skall bland annat redogöra för hur man kunde förbättra arbetspensionen med 100 euro för de med en arbetspension på under 1 400 euro, utan att höja arbetspensionsavgifterna.
Eeva-Johanna Eloranta
Riksdagsledamot SDP
Några av valkretsens riksdagsledamöter skriver kolumner i ÅU.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter