Förflytta dig till innehållet

Dags att Finland erkänner Palestina som stat

Amerikas förenta stater med Donald Trump i ledningen har orsakat förödande kaos i ett spänt Israel genom att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem från Tel Aviv. Den nya ambassaden öppnades i måndags, och samtidigt ordnades stora demonstrationer mot flytten. I allmänhet har länder sina Israelsambassader i Tel Aviv då Jerusalem för tillfället betraktas som huvudstad i både Israel och Palestina.
Att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad väcker ett stort behov för en västerländsk röst för Palestina. Länder som Finland, Frankrike och Storbritannien har i princip stött en tvåstatsmodell, men vägrat erkänna Palestina som självständig stat innan fredsförhandlingarna är klara. Sverige följde majoriteten av FN:s medlemsländers exempel och erkände Palestina som stat redan år 2014. Nu är det dags för Finland att följa Sveriges exempel.
Att erkänna Palestina som självständig stat kan ses närmast som en symbolisk gest. Åtgärden är inte direkt en lösning på den komplexa krisen i Mellanöstern, men kan på lång sikt leda till förändring. Det är endast med ett brett stöd av demokratiska stater som Palestina kan nå en likvärdig position med Israel i eventuella framtida fredsförhandlingar. USA:s och Israels politik i regionen är hänsynslös, och det är de civila i både Israel och Palestina som är offer för den politiken.
Under de senaste veckorna har Israel reagerat med våld mot demonstrationer vid gränserna mot de palestinska områdena. Det är mycket oproportionerligt att använda dödliga krafter i gränsbevakningen, och speciellt under demonstrationer. Västvärlden måste vakna upp och reagera starkare. Vi får inte blunda då Israel gång på gång går till attack mot civila palestinier, och inte visar något intresse för en fredsprocess. Det är dags att skicka en klar signal om att vi erkänner Palestinas existens och arbetar aktivt för en snabb fredsprocess som framförallt gynnar civilbefolkningen i Mellanöstern.
Nicholas Kujala
Vice ordförande, Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter