Förflytta dig till innehållet

Dags att få de svenskspråkiga ungdomstjänsterna i skick i Åbo

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I kommunalvalstider är det många som talar för att ungdomarna behöver ökat stöd. I debattspalterna betonas satsningar på de unga – vi håller med! Åbo stad behöver satsa på de unga, särskilt servicen på svenska är i akut behov av mer hållbara och långsiktiga lösningar.

Via medier och från fältet har det rapporterats om bristande möjligheter för ungdomarna att få vård för sin psykiska hälsa. Situationen har varit illa redan länge men har förvärrats märkbart som en följd av coronapandemin. De ungdomar som kontaktar olika former av vård- och stödtjänster är i allt större utsträckning i behov av hjälp.

Strukturerna för ett välfungerande vårdsystem och en servicekedja från primär till specialvård finns, men samtidigt verkar det i praktiken vara svårt att få det stöd som behövs. Trots att mycket gjorts för att förbättra möjligheterna till vård, hör vi om unga som får vänta oskäligt länge, och att unga inte får vård på sitt modersmål.

Det privatfinansierade projektet “Ung i Åboland”, som koordineras av Luckan Unginfo, inleddes som en följd av att de offentliga anslagen för det regionala arbetet uteblev 2020. Ungdomsverkstaden Troja lades ner även i år och i rådande läge har ännu ingen ersättande svenskspråkig uppsökande ungdomsarbetare anställts – vilket betyder att Åbos svenskspråkiga unga varit utan denna servicen under ett halvår.

Detta är bara ett exempel bland många, där det borde erbjudas service eller kanske till och med erbjuds till pappers, men realiteten visar att så inte är fallet.

Projektet Ung i Åboland har som mål att ta fram en lösningsmodell för att garantera att unga som behöver stöd för sitt välmående och psykisk hälsa erhåller tjänster likvärdigt på svenska. Vårt förslag är att skapa en sk One-stop-Lucka; för att koordinera, producera stödtjänster mångprofessionellt samt agera som spindeln i nätet för professionella och anhöriga. Servicepunkten kunde även betjäna hela regionen. Detta ser vi som ett kostnadseffektivt arbetssätt.

Vi efterlyser en konkret, hållbar plan för att garantera välmåendetjänster för unga på svenska. Oberoende om serviceproduktionen sker i form av köptjänst eller i kommunens regi, behöver Åbo stad vara en aktiv aktör i verksamheten. Det viktiga är att serviceproducenten har erfarenhet, kunskap, språkliga kompetensen för att svara på de svenskspråkiga ungas behov. En tryggad finansiering är avgörande, och verksamheten behöver stödjas av offentlig finansiering.

Det är viktigt att Åbo stad aktivt medverkar i arbetet för att hitta en lösning för att svara på bristerna i de svenska tjänsterna och våga satsa på nya idéer. Ungas välmående är vår gemensamma angelägenhet och läget är akut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter