Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Daghem i Salo förstördes nästan helt i brand

Simo Päivärinta
En grupp brandmän framför ett hus med kraftig rökbildning
En mindre brand uppstod och släcktes i daghemmet Tupurin päiväkoti i Salo på onsdagseftermiddagen. Några timmar senare brann det igen i samma byggnad.

En daghemsbyggnad i Salo förstördes nästan helt i en brand på onsdagen. Det första larmet om en brand i fastigheten fick räddningsverket klockan 14.16, och vid 17-tiden kom ett nytt brandlarm för samma byggnad.

Rökbildningen var kraftig men utgjorde ingen fara längre vid vid 20-tiden på onsdagskvällen.

På plats fanns då fortfarande ett flertal utryckningsfordon och släckningsarbetet uppskattades pågå i flera timmar. Räddningsverket avråder allmänheten från att röra sig i området.

– Branden hade spridit sig till hela taket, och just nu har vi ännu omkring en tredjedel kvar att släcka. Hur det kommer sig att branden blossade upp igen kan jag inte säga, men det ser ut som att den spred sig från en annan plats än den ursprungliga branden, sade jourhavande chef Sebastian Holm vid Egentliga Finlands räddningsverk till ÅU strax innan klockan 19.

Holm bedömde då att taket och resten av byggnaden har lidit stora brand-, rök- och vattenskador.

Vid 21.30 meddelade räddningsverket att man övergår till eftersläckning. Då hade två tredjedelar av byggnaden förstörts.

Röklukt i tamburen

Personalen vid daghemmet Tupurin päiväkoti på Tammenrinne upptäckte röklukt i daghemslokalerna på onsdagseftermiddagen. De larmade räddningsverket och evakuerade byggnaden.

Räddningsverket ryckte ut till daghemmet med elva enheter. Jourhavande brandmästare Miikka Jylhä berättade då att till en början kunde man inte hitta luktens ursprung, men den lokaliserades sedan till byggnadens tambur, i innertakets isolering. Brandkåren släckte brandungen.

Enligt Jylhä var skadorna på fastigheten inte stora efter eftermiddagens släckning, och varken barnen eller personalen tog någon skada.

Sammanlagt kring 50 personer befann sig i fastigheten då röklukten upptäcktes. Tre daghemsgrupper har verksamhet i byggnaden. Salo stad har informerat om tillfälliga lokaler för dessa grupper.

Texten uppdaterad i sin helhet 18.4 kl. 8.18.

Uppdaterad kl. 20.41: röken utgör inte längre någon fara.

Uppdaterad kl. 19.15 med karta och ny bild.

Uppdaterad kl. 18.59 med kommentarer från jourhavande chef Sebastian Holm.

Texten uppdaterad i sin helhet klockan 18.09.

Texten uppdaterad i sin helhet klockan 16.38.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter