Förflytta dig till innehållet

Dagens arbetsliv är en stor utmaning för hela samhället – Finland måste driva frågan också på EU-nivå

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Arbete. I Svenska Yles artiklar (12–13.11.) framkommer det problem i dagens arbetsliv. Detta är tyvärr ingen överraskning och är ett tecken på en stor samhällelig utmaning.

En trygg och fungerande arbetsmiljö är en av grundstenarna i samhället och något som nya arbetstagare borde få garanterat.

Upprepade gånger läser och hör man om arbetsgivare som drar ut på ge heltidskontrakt, om obetald övertid eller annan utnyttjande verksamhet.

Ett annat problem är till exempel utbrändhet, som också är ett allvarligt symptom på dåliga arbetsplatsmiljöer vilket i värsta fall kan leda till förtidspension.

Visst ska arbetstagare bli upplysta om sina rättigheter, skyldigheter och att de kan påverka sin arbetsplatsställning men det är ännu viktigare att arbetsgivaren kan ta ansvar och se till att anställda behandlas på rätt sätt och att de kan påverka sin omgivning.

Detta är en fråga som måste tas upp för Finlands del på EU-nivå och en företagsansvarslag är ett viktigt steg i rätt riktning.

Lagen skulle på ett djupare plan förpliktiga företagen till ansvarsfulla lösningar och skulle ge den finländska lagstiftningen bättre verktyg till att motarbeta arbetslivets avigsidor.

Det är väldigt mycket som går förlorat ifall det finns ett dåligt fungerande arbetsliv i Finland var problemen sopas under mattan.

Linda Johans
Svensk Ungdom
Ekonomi- och arbetsmarknadspolitiska utskottet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter