Förflytta dig till innehållet

Cynkans slöjdsal kan få vänta

Arkiv

Slöjdundervisningen i Cygnaues skola i Åbo blir lidande om nämnden för fostran och bildning på onsdag beslutar lägga byggandet av en slöjdsal på is. ÅU-foto

Direktören för fostran och utbildning Timo Jalonen förslår att planeringen av en ny slöjdsal i Cygnaeus skola avbryts. Nämnden för fostran och utbildning tar ställning till förslaget på onsdag.

För rektor Nicke Wulff kommer förslaget inte som någon överraskning. Han är redan van vid de snabba vändningarna i Åbos beslutsfattande.

– Det är jättesynd och beklagligt, men med en konstruktiv dialog hoppas jag att vi kan nå en lösning. Behovet av en slöjdsal försvinner inte, i synnerhet nu när vi inte längre har tillgång till slöjdsalen i Puolalan koulu.

I juni i fjol sade den svenska sektionen ja till att en av Cygnaeus skolas gymnastiksalar görs om till slöjdsal och i maj gav också Museiverket sitt godkännande.
Kostnaderna har uppskattats till 406 000 euro.

Nicke Wulff. ÅU-foto

Slöjdsalen har varit efterlängtad och hittills har slöjdundervisningen getts i grannskolan Puolalan koulu. Men nu ska skolans slöjdsal renoveras och Cygnaeuseleverna får se sig om efter andra alternativ.

– Det blir en jädrans taxirumba. Tidigare tittade vi på skolor utanför centrum som eventuellt kunde ta emot oss. Men den årliga summan vi måste betala för taxiskjutsar blir enorm och blir snabbt lika stor som hyran vi skulle betala för en ny slöjdsal.

– Jag hoppas att det inte ligger språkpolitik bakom förslaget att lägga slöjdsalen på is nu när Kattan har renoverats, Braheskolan har byggts och Sirkkala ska få något nytt. Men det gör det väl knappast.

LÄS OCKSÅ:  Drömmen om en egen slöjdsal lever

    Cygnaeus vill ha en egen slöjdsal

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter