Förflytta dig till innehållet

Cykelriksha glädjer på ålderdomshem i Åbo — kan lånas gratis av vem som helst

Rikshan testades vid äldreboendet i Runosbacken på tisdagseftermiddagen. Tyvärr kunde ingen av äldreboendets invånare ställa upp på intervju. Foto: Annina Suominen

Rikshan testades vid äldreboendet i Runosbacken på tisdagseftermiddagen. Tyvärr kunde ingen av äldreboendets invånare ställa upp på intervju. Foto: Annina Suominen


Åbo stads cykelriksha, eller soffriksha som denna modell också kallas, finns numera vid Runosbackens åldringshem.
Rikshan kan användas av vem som helst. Det kräver en kort förhandsutbildning. Men rikshan är verkligen enkel att använda, intygar de frivilliga anställda som testar den då ÅU besöker åldringshemmet.
Den är stabil, och hålls upprätt av sig själv.
— Den är inte tung att cykla med fast man har passagerare, säger Antti Vähäsöyrinki, som har titeln kapten för projektet som är en del av organisationen Pyörällä kaiken ikää.
Åbo stadsfullmäktige beslöt på förslag av Sara Ilvessalo, numera ordförande för De grönas fullmäktigegrupp, att ta i bruk en riksha år 2018.
Pyörällä kaiken ikää (Cyckling without age) är ett danskt projekt som numera finns i flera olika länder. Syftet är att aktivera äldre, låta dem njuta av frisk luft och utfärd, och hjälpa dem att känna sig mindre ensamma genom att ta dem ut i samhället.

Flyttas runt i staden

Cykeln har varit stationerad vid åldringshemmet Lehmusvalkama fram tills den här veckan. Hittills finns det bara en i Åbo.
— Men min dröm är att det finns en i stadens östra del, en i väst, en i norr och en i syd, säger Ilvessalo.
Anne Elonen, handledare vid äldreboendet, gläds över att rikshan finns.
— Det är härligt att invånarna har möjligt att använda dem.
Merja Heinonen, även hon anställd vid boendet, konstaterar:
— Det är fint att de kan få komma ut och ta frisk luft i fina Runosbacken.

Frivilliga tar med sig de äldre på cykeltur

Det är frivilligt för de anställda vid åldringshemmet att ta med de äldre på cykeltur.
Vem som helst får också komma till åldringshemmet och låna cykeln. Två vuxna ryms som passagerare, eller en vuxen och två barn.

De grönas fullmäktigeordförande Sara Ilvessalo, som tog initiativ till att skaffa rikshan år 2018, och Antti Vähäsöyrinki testar fordonet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter