Förflytta dig till innehållet

Cykelenkät gav svar på vilka gator som är jobbigast för Åbocyklister

Stefan Holmström
Cyklister och fotgängare trängs på trottoar
Många cyklar i Åbo och nu har staden utrett vad invånarna önskar ska utvecklas.

Nya cykelvägar efterlyses till Öster Långgatan, Nylandsgatan, Slottsgatan och Aningaisgatan medan både Östra och Västra Strandgatan, Bangårdsgatan och Trädgårdsgatan har de besvärligaste befintliga cykelvägarna i Åbo.

Så här svarade i varje fall merparten av de Åbobor som svarat i en invånarenkät om cykling.

När cyklisterna fick märka ut problematiska ställen på Åbokartan kom det hela 2 900 svar.

Staden säger sig ha fått ett digert och bra material för sitt arbete med att utveckla cykelnätet i centrum, ett arbete som kontinuerligt pågår.

I enkäten presenterades också tre alternativa metoder för att utveckla cykelvägnätet i centrum. Det första alternativet är det överlägset dyraste, och det som mest avviker från det nuvarande. Det blev ändå invånarenkätens favorit.

Alternativ A går nämligen ut på att skapa ett större nät av enkelriktade cykelvägar i centrum med en satsning på 4–5 miljoner varje år, under flera års tid.

I alternativ B skulle man överväga enkelriktade cykelvägar var för sig och bygga ut dem i samband med andra infrastrukturarbeten. Utbyggnadstakten skulle alltså bli långsammare.

Alternativ C bygger på det nuvarande, och man skulle endast skapa enkelriktade cykelvägar på etapper där det går att göra utan tilläggsfinansiering.

Beslutet om att utveckla cykelvägnätet under ett decennium fattades 2018. Målåret är 2029.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter