Förflytta dig till innehållet

Cygnaeus skola inför mobilförbud fram till jul

Arkiv

Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff utvärderar det nya mobilförbudet vid jul. ÅU-foto


Cygnaeus skola i Åbo inför mobilförbud på skolgården från och med nästa vecka fram till jul. Beslutet bygger på en enkät som har gjorts bland föräldrarna och också elevrådet är med på noterna.
Rektor Nicke Wulff säger att man i höst redan har haft mobilfritt varannan vecka.
– Tidigare år har eleverna i årskurs 4-6 fått använda mobiltelefon på rasterna. Redan i fjol började vi diskutera användningen och efter att både elever och föräldrar har tagit kontakt och velat minska på mobilanvändningen har vi nu beslutat att förbjuda mobiltelefoner, spelkonsoler och pekplattor helt och hållet.
I föräldraenkäten svarade över 270 personer och ungefär hälften ville förbjuda mobilanvändningen på skolgården.

Parallell till energidrycker

Wulff säger att han tycker att det är tråkigt att behöva ta till ett förbud och skulle hellre se att barn och unga lär sig använda mobilen sunt och till rätt saker, men drar paralleller till energidrycker.
– Vi kan inte skriva in i skolans ordningsregler att eleverna inte får använda mobiltelefon före, under och efter skoltid på skolgården, eftersom det är lagligt att använda mobiler, men vi kan skriva in det i våra trivselregler. På samma sätt har vi gjort med energidrycker.

Fostrande samtal

Om någon använder mobilen trots förbudet leder det till ett så kallat fostrande samtal och ett meddelande hem till föräldrarna.
– Vi kan inte ha ett förbud om vi inte har någon påföljd. Fostrande samtal för vi hela tiden med eleverna, och vi kommer i så fall att fråga varför han eller hon inte följer den gemensamma överenskommelse som vi har gjort i skolan. Vi kommer inte att konfiskera telefonen.

Mindre fast i spelvärldarna

Förbudet utvärderas vid julen.
Wulff hoppas att det ska leda till att barnen umgås mer med varann på rasterna.
– Framför allt hoppas vi att de ska vara mindre uppspelta när rasten är slut. Många är så inne i sina spelvärldar att de inte kan förmå sig att lägga bort telefonen trots att lektionen börjar. När man hemma säger till barnen att de ska sluta spela, säger de: jo, vänta lite. Men i skolan har vi inte tid att vänta lite.
En förhoppning från skolans sida är att mobilförbudet också skulle få eleverna att röra på sig mer under rasterna. Elever i årskurserna 5 och 6 leder olika rastaktiviteter och barnen kan också spela till exempel fotboll eller basket mellan lektionerna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter