Förflytta dig till innehållet

Coronaviruset försenar Viking Lines nybygge i Kina – många varvsarbetare sitter i karantän

Byggandet av Viking Glory på Xiamen Shipbuilding Industrys varv har sakteligen kommit igång, med det blir förskjutningar i tidtabellen på grund av coronaviruset. Foto: Viking Line


Arbetet på varvet i Xiamen i Kina har sakta kommit i gång efter att ha varit stängt i drygt en månad på grund av coronaviruset och det kinesiska nyåret.
Men fortfarande ställer viruset till med problem för byggandet av Viking Lines nya flaggskepp Viking Glory. Endast en del av de cirka tusen varvsarbetarna är tillbaka på jobb eftersom det råder en fjorton dagars karantän för dem som har firat semester eller besökt andra städer i Kina, säger Viking Lines projektchef Kari Granberg på plats i Xiamen.
Dessutom pågår flera andra mindre fartygsbyggen på varvet som är i samma storleksklass som Åbovarvet.
– Det är en utmanande situation för oss och alla väntar nu på vad som ska hända. Men på grund av att varvet var stängt i samband med det kinesiska nyåret och sedan coronaviruset, så blir det fördröjningar och på något sätt kommer tidtabellen att påverkas, men hur mycket är svårt att säga.

Risken för smitta har lett till stränga restriktioner i miljonstaden

Byggandet av Viking Glory har ändå framskridit. Nu har man skrovet klart till femte däck och på vissa ställen ända upp till däck nummer nio.
Det är tänkt att Viking Glory ska levereras i december.
Antalet smittade i Xiamen har stigit till cirka 20 och det råder fortfarande stränga restriktioner, säger Granberg.
– Vid stadens infarter mäter man temperaturen och registrerar alla som är på väg in. Vid tunnelbanorna finns kontroller och när jag går till butiken eller varvet mäts temperaturen. Man kan stoppas 6–10 gånger per dag, men jag tror att restriktionerna ska lätta i slutet av februari.
Själv har han varit ute från sin lägenhet endast fyra gånger sedan den 24 januari då han handlat mat eller gått på någon av de få restauranger som är öppna.
LÄS OCKSÅ:
Coronaviruset stänger Vikingvarv i Kina – ska inte påverka tidtabellen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter