Förflytta dig till innehållet

Coronan har eskalerat till 40 fall på Kimitoön – ledande läkare tror på att situationen kan kontrolleras

Emilia Örnmark
en låg hälsostationsbyggnad. I förgrunden en grå container märkt Drive in-test
I dag görs testningsrekord på Kimitoön, då 90 personer testas för corona. Arkivbild: Emilia Örnmark

Den eskalerande coronasituationen på Kimitoön syntes i dag i att det var många som bokat tid för testning. Kimitoöns ledande läkare Sami Salminen räknar till 90 test, vilket är rekordmånga för Kimitoön.

Kimitoöns coronasiffra låg länge på 27 fall, men steg under sportlovsveckan till 28, för att under helgen gå till 39. i dag hade Institutet för hälsa och välfärd registrerat 40 fall på Kimitoön.

– Visst upplevs en viss oro, då fallen nu är fler. Men folk som testats är nu i karantän och vår smittspårning fungerar. Men då fallen plötsligt ökar finns rädslan för en större spridning och att smittan redan hunnit vidare, säger Salminen.

Han säger dock att smittspårningsteamet på Kimitoön snabbt får tag i de exponerade och han har en tro på att det fortfarande är möjligt att kontrollera situationen.

– Nu hänger det på att folk med symptom stannar hemma och att man med låg tröskel söker sig till test.

Kommunen informerade i lördags att det finns tre smittkedjor på Kimitoön, men enligt Salminen har det visat sig att det kan handla om bara två kedjor.

– Det är lite bättre, det är lättare att få fast de exponerade.

Har ni hjälp av appen Coronablinkern?
– Nej. För vårt arbete har den inte varit till hjälp.

Enligt Salminen har några få hört av sig till Kimito hälsocentral efter att de via appen fått larm om smitta i närheten. Han tänker sig att appen kanske bidrar till en högre medvetenhet om coronans närvaro i vardagen.

– Det viktiga är vårt detektivarbete, och att man själv har koll på vem man träffat.

Någon speciell orsak till att viruset fått fotfäste på ön, som till exempel att folk inte skulle ha följt restriktioner, ser Salminen inte. Han menar att det beror på det överraskande och snabba viruset och faktumet att man kan bära på smitta utan att man har symptom.

Julen mer oroande än sportlovet

Om sportlovsfirandet hämtat ytterligare coronafall är för tidigt att säga, det klarnar först nästa vecka. Någon stor oro känner Salminen dock inte, utan menar att folk till exempel på skidsemester främst varit utomhus eller i sin egen stuga.

– Jag var mer orolig vid julen, då folk träffas inomhus och har släktkalas, säger Salminen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter