Förflytta dig till innehållet

Coronan gav plats för välmåendeföretag online — Kimitoöbo coachar kunder till förändring

Dam sitter på en bänk vid vatten
Dam sitter på en bänk vid vatten

I maj startade Dragsfjärdbon Daphne Jensen ett företag som fokuserar på välmående. Foto: Emilia Örnmark

Då det känns som att man har för många bollar i luften och vardagen inte är fullt så njutningsfull som den kunde vara kan det vara värt att fundera på en förändring.

Förändringen kan vara liten och den behöver heller inte innebära att man måste lämna bort något man tycker om. Hjälp på traven kan man få av en coach.

En coachande mental tränare som nyss startat upp sitt välmåendeföretag i Dragsfjärd är Daphne Jensen.

För henne var coronavåren en bra tidpunkt.

— Coronan har möjliggjort coachning online och det har öppnat nya möjligheter. Välkända Christoph Treier sade tidigare att det inte går att coacha online, eftersom den fysiska närvaron fattas. Men nu, efter coronavåren, han har tagit tillbaka det. Det viktiga är ju pratet och det man ser. Ingen beröring ingår i det här, säger Jensen.

Jensen coachar, föreläser och håller olika workshopar.

— Vi utgår från vad klienten vill uppnå. Målet behöver inte nödvändigtvis vara ett slutresultat utan kan även vara en process eller känsla.

Målen kan handla om vad som helst: det som är viktigt för klientens välmående. Exempelvis kan det vara att börja promenera några gånger i veckan, att kunna gå till jobbet med ett leende på läpparna, att bli en mamma som kan hålla nerverna i styr eller att sova bättre.

— Med enbart viljestyrka kan det vara svårt att komma i mål med en förändring. Men med små förändringar i vardagen kan man uppnå sitt nya normala. Långt handlar det om att komma ur inövade tankebanor och se självklarheter. Det handlar träningen om.

Inte geografiskt bundet

Jensen har kunder i Sverige, på Åland och i Svenskfinland. Några av dem har hon aldrig träffat i verkligheten.

Just nu har Jensen tät kontakt med tre klienter i veckan. Hon tycker att det är ett lämpligt antal för att kunna vara engagerad.

— Jag vill starta mitt företag sakta och försiktigt. Kanske det i framtiden kunde bli mitt heltidsjobb.

Trots att Jensen är bosatt på Kimitoön har hon inte tänkt sig en stor kundkrets just här. Då det kommer till att blotta svaga punkter hos sig själv kan det kännas bättre att kunna vara anonym.

Stress och duktighetssyndrom tynger vardagen

Stress och det så kallade duktighetssyndromet är något Jensen ofta möter hos sina klienter.

ÅU-foto

Stress är ett vardagsproblem för många. ÅU-foto

— Ja, många som kommer till mig är stressade. Jag har egen erfarenhet av utmattning, så jag har stor förståelse för vad de går igenom.

För att komma åt duktighetssyndromet — känslan av att man måste prestera, vara perfekt och vara omtyckt av andra — måste man ofta jobba med klientens självbild.

Mental träning enligt Sverigemetod

Förutom coachning ger Jensen mental träning, enligt en metod från Sverige. Forskning har visat att den fysiska prestationen hänger ihop med den mentala processen.

— I Sverige går man inte längre till sin terapeut, utan man går till sin mentala tränare.

Inom den mentala träningen talar Jensen om den så viktiga återhämtningen som balanserar upp stress. Fast hon använder gärna ett ord som inte lika lätt misstolkas, nämligen stressreduktion.

– Att bli av med stress betyder inte nödvändigtvis att man måste göra mindre, utan om att man måste väga upp stressen.

 

Daphne Jensen

Bor: i Dragsfjärd.

Kommer från: Helsingfors, men har bott också i Esbo, Salo och Borgå.

Familj: Man, två barn och hund.

Aktuell som: Ny välmåendeföretagare. Ordnar Må bra-veckoslut i Labbnäs denna helg. Håller den 30 september föreläsningen Diagnos Duktig vid Kimitoöns vuxeninstitut.

Utbildning: Coachande mental tränare (Folkhälsans utbildning i Solvalla).

Trivs bäst: På havet.

Gör på fritiden: Seglar med scouterna.

Gillar: Skratt.

Gillar inte: Fördomsfullhet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter