Förflytta dig till innehållet

Coronadödsfallen bland äldre har minskat med hälften i Finland

Mikael Soininen/ÅUCS
en sjuksköterska
Coronadödsfallen hos den äldre befolkningen har minskat sedan årsskiftet, bland andra åldersgrupper är siffran så gott som konstant.

Personer över 90 år som dött i sviterna av covid-19 har minskat med hälften sedan december 2020. Det meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL). Bland personer i åldern 70–79 har mängden dödsfall sjunkit och sedan stigit igen.

Statistiskt sett är siffrorna så låga att förändringen kan förklaras med slumpmässig variation. I de andra åldersgrupperna har ingen större förändringskett.

Allt som allt har 925 personer dött i sviterna av coronaviruset fram till den 3 maj. Hit räknas personer som avlidit inom 30 dygn efter att de fått en positiv covid-19-diagnos.

Vid THL säger forskaren Petteri Hovi att personer med en grundsjukdom löper större risk att dö i coronaviruset.

Finns det någon särskild sjukdom som orsakar mest dödlighet eller beror det på sjukdomens art?

— Både och; om en person har en svår grundsjukdom är risken mycket större.

Vaccinet skyddar

Dödsfallen bland personer över 90 år som testat positivt för covid-19 var 17 procent i månadsskiftet februari-mars. Vid årsskiftet var motsvarande siffra 33 procent.

Bland 80-89-åriga coronapositiva vad dödssiffran vid årsskiftet 24 procent och motsvarande siffra vid skiftet februari-mars 19 var procent.

Förändringarna kan fortfarande bero på slumpmässig variation, säger man vid THL. Om dödligheten hos de som testat positivt fortsätter att sjunka kan man se om vaccinet ger ett bättre skydd mot allvarliga former av sjukdomen.

Hovi säger att det för tillfället inte finns information att ge om personer som avlidit trots en coronavaccination.

Eftersom siffrorna kommer in med fördröjning har man inte kunnat räkna med dödsfall som skett efter början av mars. Det finns också skillnader i hur siffrorna meddelas i smittskyddsregistret och hur sjukvårdsdistrikten meddelar sina siffror.

Distrikten meddelar endast mängden dödsfall medan smittskyddsregistret tar upp info om hur länge efter diagnos som en person avlidit. Därtill finns också en läkarutvärdering om att dödsfallet skett på grund av coronaviruset. I registret finns också information om personers ålder.

Ingen under 29 år har dött i covid-19 i Finland

Så här många har dött i covid-19 sedan epidemin fick sin början i Finland:

Över 80 år: 590

70-79 år: 234

60-69 år: 74

50-59 år: 38

40-49 år: 11

30-39 år: 7

0-29 år: 0…

Källa: Institutet för hälsa och välfärds coronakarta, 5.5.2021

Catariina Salo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter