Förflytta dig till innehållet

Corona – hysteri eller en verklig fara

Den pensionerade infektionsläkaren Heikki Peltonen (Yles Ykkösaamu 14.2) påminde om att det årligen dör cirka 500 000 människor (!) i influensaepidemier utan att det blir panik i världen. Han är förvånad över den världsomfattande hysterin som just coronavirusen förorsakar. Det är jag också. Jag tar risken på allvar men undrar över dimensionerna. Alldeles speciellt är jag bekymrad över (små)företagarnas överlevnad för vilka viruset också utgör en dödlig fara.
Har själv reflekterat över några saker.
Man skall ju alltid tvätta händerna noggrant under influensatider, inte peta sig i ansiktet och hålla lite längre avstånd till sjuka människor. Man skall ju alltid hosta och nysa i armvecket inte i händerna! ”Fysisk kontakt bör undvikas just nu men öka den själsliga kontakten”, uppmanade vår president så klokt.
Jag tycker att det viktigaste just nu skulle vara att fundera över orsakerna till coronaviruset. Vad har framkallat det?
Man misstänker att zoonos-smittan (virus, bakterier och parasiter som lever i friska eller lindrigt sjuka djur och som överförs till människan) härstammar från ohygieniska och grymma djurtorg i Asien. Det har bara varit en tidsfråga när så sker igen. Dessa har ju varit kärnan till epidemier också tidigare. SARS (också ett coronavirus) verkar ha börjat i Asien år 2003 med delikatessen palmmård.
Vår egen köttindustri innehåller också många farliga zoonoser. Till exempel campylobakter och salmonella är vanligt förekommande i kyckling. År 2015 beräknades att var tredje svensk kyckling i kyldiskar var bärare av ESBL-bakterien. Svin- och fågelinfluensan är två andra exempel av symbioser från olika arters influensavirus. År 2014 visade det sig att över 60 % av danska avelsgrisarna var bärare av den resistenta bakterien MRSA och i stickprov 2019 var nio av tio grisar bärare av MRSA! (Källa för uppgifterna om förhållandena i Sverige och Danmark: www.dagensarena.se, underläkare Fanny Nilsson)
Det farligaste i vår tid för hela mänskligheten är antibiotikaresistensen! Den slarviga och generösa användningen av antibiotikum både till människor men speciellt till matindustrins djur är en katastrof! Daglig användning av antibiotika till matindustrins djur är en rutin utomlands. I Norden används mindre rutinmässig medicinering av köttindustrins djur.
Resistensen leder redan nu till stora problem och alldeles snart tros den leda till att vi människor kommer att dö i infektionssjukdomar som man gjorde på 1800-talet. Man uppskattar att år 2050 kommer 50 miljoner människor att dö av antibiotikaresistens.
Vi är för många på vår planet. Naturens balansmekanism ställer till det för arter som blir för många och för svaga. Det har bara varit en tidsfråga innan den börjar kämpa emot människans egoistiska framfart.
Jag ser att receptet för att undvika zoonos-infektioner är bland annat följande.
Globalt: Stoppa slöseriet med livsviktig antibiotika, stoppa de vidriga djurmarknaderna, stoppa den industriella djuruppfödningen, stoppa människoartens spridning och framfart, stoppa miljöförstöringen.
Personligen: noggrann (hand)hygien under infektionsepidemier, nys och hosta i armvecket, understöd inte den industriella djuruppfödningen, – adoptera mera i stället för att reproducera mera, högakta naturens balansförmåga, sköt om din näromgivning och -miljö på bästa sätt, var snälla mot varandra och låt djuren leva i fred!
Britt-Marie Juup
Eläinten Ääni – Djurens Röst

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter