Förflytta dig till innehållet

Cigarrettfimpar i omgivningen är ett stort miljöproblem

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Varför slänger rökare fimparna på marken? Hemma och förhoppningsvis även någon annanstans inomhus har man förstånd att använda askkopp. Utomlands kan man tydligen köpa små askkoppar med lock för att ha med sig, eftersom turisterna frågar var sådana finns att köpa.
I Finland skulle alla tobaksfimpar samlade under ett år utgöra ett manshögt lager på Senatstorget i Helsingfors. En tobaksfimp håller i 12–15 år, men de tunna plastfibrerna i tobaksfiltren omvandlas aldrig till mylla utan sönderdelas till mikroplast, varav en del förr eller senare hamnar i vattendragen.
Men rökaren bär faktiskt med sig en lämplig ask för fimparna – den tomma cigarrettasken! Den får ju plats i fickan eller i väskan, där man redan har burit den med sig. Alltså lönar det sig att ge asken en ny roll som mobil askkopp!
Margit Forssell
En av Roska-Röllina i S:t Karins

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter