Förflytta dig till innehållet

Chans att se norrsken i natt – skicka in bilder till oss!

Arkiv/Peter Sjöblom
grön himmel
Så här fina norrsken syntes ovanför Dalsbruk i februari 2022. Bilden tagen av Peter Sjöblom.

Enligt Meteorologiska institutet är sannolikheten för att se norrsken lite större än vanligt den här veckan och särskilt i början av den här veckan.

Natten mellan måndagen och tisdagen förorsakade solen en geomagnetisk storm och som en följd av detta uppstod norrsken över Finland. Norrsken kunde ses till och med i landets södra delar.

De geomagnetiska stormarna fortsatte under tisdagsmorgonen och det är möjligt att ett nytt utbrott på solen sker i dag. Det skulle i så fall höja den magnetiska aktiviteten ytterligare och bidra till goda möjligheter att se norrsken också i sydvästra Finland. Detta dock förutsatt att moln på himlen inte skymmer sikten.

Norrsken kallas också för aurora borealis eller polarsken.

Skicka gärna in bilder på norrsken i Åbo, Åboland, Raseborg och Hangö till oss så samlar vi ihop de bästa bilderna till ett bildgalleri i tidningen och på webben. Skicka in bilderna på adressen nyheter@aumedia.fi.

Läsarbild
Så här såg det ut i Yläne, Pöytis natten till tisdagen. Bilden är tagen av Esko Kukkasniemi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter