Förflytta dig till innehållet

Centralförbund utdömer nya klientavgifter – hutlöst för den som behöver mycket vård

Den som behöver träffa en läkare ofta borde enligt regeringen också betala mer. ÅU-Foto


Förslaget till ny lag om kundavgifter för social- och hälsotjänster väcker oro. Nu är det Centralförbundet för Mental Hälsa som utdömer reformen.
Ett besök hos en hälsocentralsläkare ska kosta 20,60 euro, den som träffar en sjukskötare får betala 11,40. Tidigare har man inte behövt betala mer än för några besök på en och samma hälsocentral – och det vill regeringen ändra på.
Regeringen vill att avgifter för läkar- och sjukskötarbesök i framtiden ska uppbäras ända till 683 euro under ett kalenderår.
– Det här är oskäligt gentemot dem som genomgår mentalvårdsrehabilitering, har en långvarig sjukdom eller låga inkomster, skriver Centralförbundet för Mental Hälsa i sitt pressmeddelande.
Det skulle kosta nästan 250 euro i året att enbart besöka en hälsocentralsläkare en gång per månad, påpekar förbundet.
Det hela blir ännu värre då man adderar dessa 683 euro till den årliga självrisken för mediciner (605,13 euro) samt till självrisken för resekostnader i samband med vård (300 e).
Då blir summan 1588 euro, skriver förbundet.
Det är vad en människa som ofta behöver hjälp i värsta fall måste betala för att regelbundet träffa läkare eller sjukskötare och äta dyra mediciner.
– Regeringens förslag skulle på ett märkbart sätt försvaga möjligheterna att få vård. De som på grund av ekonomiska orsaker inte har råd med vård eller mediciner skulle också bli fler, vilket på sikt skulle öka samhällets kostnader.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *