Förflytta dig till innehållet

Byggvaruhus ändrade sina leveransvillkor efter påtryckningar – Nagubo diskriminerades utan giltig orsak

Arkiv/Jan-Ole Edberg
Åtminstone Bauhaus ändrade sin paketleveranspraxis efter Diskriminerings- och jämställdhetsnämndens utlåtande.

En ÅU-läsare i Nagu som i början av året hade problem med att få sin duschblandare från Bauhaus nätbutik levererad till Nagu hade först vänt sig till Diskrimineringsombudsmannen och senare också till Diskriminerings- och jämställdhetsnämnden med sitt ärende.

Personen ville få Bauhaus att leverera försändelser till personens hemadress (och till övriga adresser i skärgården), vilket företaget konstaterade att de inte gör – eftersom Nagu ligger bakom en landsvägsfärja. Enligt sina leveransvillkor i början av året levererade företaget försändelser endast till fastlandets adresser med bilväg ända fram.

Ingen lämnar paketen i Lillmälö och vänder om

Det intressanta i kråksången är alltså att de underleverantörer som Bauhaus anlitar i Pargas (Postnord, DB Schenker, Posten) alla levererar paket till Nagu. De lämnar inte sina paket vid färjeläget i Lillmälö och vänder om.

landsvägsfärjor vid ett färjelägeMikael Heinrichs
Paket ska kunna levereras längre bort än till Lillmälö.

I fallet med duschblandaren som kunden i Nagu inte fick levererad handlade det om ett vanligt paket som skulle ha levererats av posten till närmaste avhämtningspunkt, i det här fallet sannolikt antingen till postombudet i Nagu eller en paketautomat på Kyrkbacken. Helt i enlighet med Postens allmänna leveransvillkor.

– Det är ju inte som att företagen skilt förhandlar fram pris för varje enskild försändelse, utan det handlar om en helt vanlig försändelse som Posten har hand om. Nu slutade det så, att jag fick lov att beställa blandaren till min dotters adress och hämta paketet i Pargas i stället, berättar kunden.

Ändrade praxis

I maj hade Bauhaus svarat till kunden att man i framtiden kommer att leverera till avhämtningspunkter också i Nagu – och på andra håll i skärgården.

I skrivande stund har Bauhaus också uppdaterat sina leveransvillkor för nätbutikens del. Nu har man strukit konstaterandet om att man levererar endast till fastlandet. Det är endast hemleveransen som fortfarande begränsas av den fasta vägen ända fram.

I dag kan man till och med beställa varor från Bauhaus till åländska adresser, vilket inte var fallet ännu i våras. Till Åland räknas dock fraktkostnaderna ut enskilt från fall till fall.

Hemleverans lyckas också – ibland

Just nu är det hemleveranserna som är den springande punkten.

Nämnden konstaterar nämligen i sitt utlåtande att Bauhaus i det här fallet har diskriminerat kunden, eftersom de underleverantörer som företaget använder sig av de facto levererar paket också hem till kundens fasta adress.

Nämnden anser med andra ord att det är företagets uppgift att ta reda på om dess underleverantörer levererar till en viss hemadress. Man kan inte kategoriskt konstatera att en färja – till exempel mellan Pargas och Nagu – utgör ett så oöverkomligt hinder att hemleverans inte lyckas.

Definitionen av svårtillgänglighet ett evigt dilemma

I sitt svar till nämnden hänvisar Bauhaus ombud också till postlagens 18 paragraf och konstaterandet om att man i svårtillgängliga skärgårdsområdet och ödemark inte behöver erbjuda lika heltäckande posttjänster som på andra håll i landet.

LÄS OCKSÅ

Dessutom hänvisar ombudet till att det ”i nuläget tydligen trafikerar en färja mellan Pargas och Nagu … som kan transportera också långtradare. Den nuvarande situationen kan ändra när som helst och på flera färjepass kan fartygsstorleken och -typen ändras beroende på årstider”.

Det är åtminstone klart att definitionen av ”fastlandet” och ”svårtillgängliga skärgårdsområden” kanske borde klargöras tydligare i framtiden.

Den just nu gällande definitionen är att hushåll till vilka det går reguljär trafik minst två gånger per dag inte kan anses vara belägna i svårtillgängliga skärgårdsområden.

Den definitionen kan komma att ändras när och om regeringens proposition till ny postlag godkänns.

Läs också:

KOMMENTAREN: Finland är en ö!

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter