Förflytta dig till innehållet

Byggsektorn fortsätter kritisera Åbo stad – ”Det kan ta ett år att få bygglov”

Anja Kuusisto
husbygge vid motorväg, bilar närmast kameran
Här har byggnadstillstånden getts för länge sedan och bygget intill Helsingforsgatan framskrider med fart.

När ett 20-tal påverkare inom byggnadssektorn i Egentliga Finland samlas till en seminariedag med konjunkturöversikt är det en fråga som får dem att nästan gå lika varma som sektorn de företräder.

Det är frågan om bygglovsprocesserna i Åbo. Det blir många röster, men de talar gärna med en mun. De behöver inte skylta med vilka företag som riktar skarp kritik mot staden.

– Det måste vara något fel i arbetsledningen och strukturerna, säger någon.

– Det har blivit litet bättre men är långt ifrån bra, säger en annan.

– Jag kan ge ett konkret exempel, för jag bor själv i Lundo, säger en av företagsledarna. Där kan man få ett byggnadstillstånd på 2–6 veckor, i Åbo kan det ta ett år.

Också för affärs- eller kontorsbyggnader kan lovprocessen i mindre kommuner runt Åbo skötas på omkring en månad, poängterar flera av deltagarna.

– Det är hopplöst svårt som arbetsgivare att planera byggprojekt och anställningar när ovissheten är så stor. Det kan ta två månader eller så tar det ett och ett halvt år innan byggnadstillståndet är klart.

– Att säga när man ska inleda ett bygge är ibland omöjligt. Jag vet med säkerhet entreprenörer som har dragit öronen åt sig och backat ur projekt då Åbo stad inte kan ge klara besked.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter