Förflytta dig till innehållet

Byggloven för Nordanå-Lövböle

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Tekniska nämndens ordförande Helena Fabritius och bygg- och miljötillsynsnämndens viceordförande Roger Hakalax framför i lördagens ÅU (9.12) sin syn på korrekta juridiska processer. Men glömmer tyvärr bort väsentlig fakta.
Byggloven för Nordanå-Lövböle inlämnades redan 1.9.2015, det vill säga för över två år sedan. Såväl kommunstyrelsen som Regionalförvaltningsverket har redan i slutet av 2016 påpekat att byggloven skall behandlas.
HB och RH efterlyser ansvarsfull politik och god förvaltning. Den 1.3.2016 beslöt Bygg- och miljötillsynsnämnden med rösterna 6–3 (SFP, FS och SDP) att av sökanden inbegärs kompletterande handlingar beträffande bland annat kraftverkens tekniska specifikationer, plan-, skärnings-, fasad- och konstruktionsritningar och bullerutredning för den valda kraftverkstypen.
Till dags dato har inte dessa kompletteringar inte erhållits av Egentliga Finlands Energi, EFE. (jo jag vet att man inte vill uppge turbintyp för att det kan komma nyare turbintyper men det försvarar inte att företaget i fråga att inte lämna in någonting av dom övriga handlingarna).
Kimitoöns kommun har inte till alla delar lyckats hålla sig utanför rättsprocesser tidigare heller då beslut har fattats i vindkraftsfrågor.
I Kimitoöns kommun skall alla behandlas på samma sätt, samma krav bör gälla alla sökande vad beträffar bygglovshandlingar som ligger som grund för beslutsfattandet. Det är god förvaltning.
Och ännu kan tilläggas att jag har kört med öppenhet alla i bygg- och miljötillsynsnämnden var medvetna om min beräkning men kanske alla i tekniska inte var beredda på att ordförande i nämnden skulle dra Gräsböleplanen tillbaka i sista stund.
Jag skickade också ut förfrågan till alla gruppordförandena om saken för att höra gruppernas åsikter i frågan.
Men ärendet drogs tillbaka så Helena och Roger kan sova gott nu när EFE inte drar kommunen in i en rättsprocess som man hotat med.
Kim Viljanen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter