Förflytta dig till innehållet

Byggboom i USA gjorde virket dyrt i Finland – den som vill ha förädlade träprodukter kan få vänta

Stefan Holmström
Virke i byggvaruhus hylla
Priset på tvåtumfyra trefaldigades i vår och var som högst över 1500 dollar per kubikmeter i USA. Därför såldes mycket dit.

Kostnaderna för att bygga ett hus har stigit med nästan en tiondedel på ett år. Den brantaste uppgången började i våras, enligt Statistikcentralen.

En orsak är det stora inhemska bygg- och reparationsintresset, en annan den kraftiga efterfrågan i övriga EU och i USA. Det här har bland annat märkts i en kraftig efterfrågan på virke.

– Våren och sommaren var svår, men nu har det blivit lite bättre, särskilt för de vanligaste virkesprodukterna. Priserna har också sjunkit en aning, säger Antti Leppäkoski, vd för byggmaterialföretaget Sarokas i Åbo.

Det svåra är att få tag på förädlade produkter, som faner och fanerträ (LVL), säger Leppäkoski. Det samma gäller exempelvis bastupaneler i asp och al.

– Då det tidigare kunde ta tre, fyra veckor att få en specialpanel levererad, kan det nu gå lätt sju veckor eller mer.

”Jag försöker hitta bastudörrar”

Tillgången kan variera stort mellan specifika produkter, säger Leppäkoski. Vissa företag verkar enligt honom ha varit bättre på att förutspå marknadsläget och säkrat tillgången till material.

Bristen gäller inte bara virke, utan också många andra byggkomponenter.

Vissa företags produktion drabbas hårt. Leppäkoski vet en ytterdörrstillverkare som saknar de speciella aluminiumskivor som byggs in dörren. Han använder själv en hel del tid att leta reda på sådant som kunderna behöver.

– I dag har jag själv fått kämpa för att hitta bastudörrar. Det svåra är att vi inte vet vart vi är på väg och vad allt kostar efter ett halvt år. Blir det en lika svår vår nästa år?

Mycket av det finska virket har gått på export i år, vilket påverkade utbudet här.

Den överhettade virkesmarknaden har märkts också hos företag som har egen produktion, som Honkarakenne.
De har långsiktiga avtal och påverkas inte på samma sätt av snabba prissvängningar men nog av tillgången till materiel.

– I våras var det lite panik. Vi alla undrade om det finns virke, säger försäljaren Christer Sundström vid Honkarakennes försäljningskontor i Åbo.

Trähusboomen i EU men särskilt i USA ledde till en kraftig prisstegring i våras. I USA har det statliga coronaåterhämtningsstödet fått folk att bygga och reparera och på vis drivit upp efterfrågan.

Priset på tvåtumfyra trefaldigades i vår och var som högst över 1500 dollar per kubikmeter i USA.

– Det handlar om efterfrågan och utbud. Om en sågägare får ett trefaldigt pris på export så är det ju klart hur det går, säger Sundström.

Den finländska virkesexporten var under januari–maj en femtedel större än året innan. Värdet på exporten ökade mer, med 46 procent. I somras minskade efterfrågan och priset på virke sjönk igen.

– Nu är vi igen ganska nära den tidigare nivån.

Också annat än virke

Byggboomen handlar inte bara om virke utan också om andra material. Flaskhalsar uppstår då både försäljningen i Finland och exporten går bra, som för Honkarakenne nu.

– Vi har vi en hel del andra projekt, som daghem och skolor, så produktionen går på 110 procent.

Den som beställer ett hus just nu styrs ändå mer av lokala bygglovsprocesser än av läget på marknaden.

– Den som beställer hus får efter planerings- och bygglovsprocessen lov inom två-fyra månader. Så kan man gjuta grunden på våren och så levereras huset på sommaren.

Processen är inte så exceptionellt annorlunda än tidigare, säger Sundström.

– Att bygga har blivit dyrare men inte riktigt så mycket dyrare som det ibland sägs.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter