Förflytta dig till innehållet

Busschaufförer i Åboregionen: Vi har ingenstans att hålla våra raster

Busschaufförer i Åboregionen vill ha bättre rastlokaler, till exempel i närheten av Salutorget. ÅU-foto


Busschaufförer i Åboregionens lokaltrafik har inte lokaler för sina raster som uppfyller arbetsskyddslagen.
Det här problemet påtalar Turun Seudun Linja-autohenkilökunta, en underavdelning till Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT.
Orsaken till det här är att chaufförernas raster infaller när de är någon annanstans än vid bussdepåerna – där rastlokalerna finns.
Avdelningen noterar att Arbetsskyddscentralen har anvisningar för hur rastlokaler ska ordnas för personal som är ute på fältet.
Det är arbetsgivarens skyldighet att ordna ändamålsenliga lokaler, men också den som köper busstrafiken har ett ansvar, skriver avdelningen i ett pressmeddelande.
Skrivelsen har också gått till Regionförvaltningsverket, med förhoppningen att alla parter kan hitta en lösning på problemet.

Chaufförer ska inte äta sin lunch i kalla bussar

Avdelningens ordförande Mikko Ahomäki säger att en lösning som man kan acceptera är att en rastlokal byggs centralt, nära Salutorget där busstrafiken koncentreras.
Hur länge har ni fört den här diskussionen?
– Om man inkluderar vårt krav på toaletter för chaufförerna så handlar det om tiotals år. Toalettsituationen har förbättrats men i frågan om rastlokalerna har arbetsgivarna inte gjort något.
Ahomäki säger att man vill komma från situationen där chaufförer sitter i kalla bussar vid vägrenen och äter sin lunch.
– Så ska det inte vara år 2019.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter