Förflytta dig till innehållet

Ledaren: Budgivning om flyktingkvoten

Det är väl ungefär det enda de båda har gemensamt, att de är oppositionspartier.

Det vill säga De Gröna och Sannfinländarna som under veckoslutets möten än en gång levererat sina motsatta synsätt på landets flyktingpolitik.
Den här gången gäller det flyktingkvoten. Det vill säga den mängd flyktingar på årsnivå som Finland tar emot i ett samarbete med FN:s flyktingorgan UNCHR och vars flyktingstatus har fastställts av nämnda organ.
Nu är den 750 och förblir så även nästa år, framkom det häromveckan då statsrådet presenterade budgeten.

De senaste månaderna har kvoten varit föremål för något som kunde liknas vid en tippning, om det inte var en så sorglig jämförelse eftersom det är mänskoöden det handlar om.
2000 var det bud som kastades ut av inrikesminister Paula Risikko, Saml, på våren.
10 000 tyckte Centerns ungdomsorganisation kunde vara en lämplig mängd. Deras uttalande ingick i en pamflett om mänskovärdet som gjordes i somras.

10 000 motiverades med att det kunde vara Finlands andel av strömmen asylsökande flyktingar som kommer till södra Europa, och då borde Finland hellre ta emot fler flyktingar vars status är godkänd, och inte hålla på med den utdragna processen som behandlandet av asylsökningar innebär, resonerade C:s unga bland annat.
1050 kunde vår flyktingkvot vara, menade finansminister Petteri Orpo, Saml. Han ville höja kvoten till nivån från åren 2013 och 2014, då Finland tillfälligt gick in för att ta emot en något större mängd kvotflyktingar än tidigare på grund av kriget i Syrien.
2000 kunde kvoten vara, slank det ur Juha Sipilä i statsministerns frågetimme i programmet ”Ylen Aamu”. Knappast var det någon lapsus, han visste nog vilken feedbacken skulle bli.
Någon höjning av flyktingkvoten blir det inte, meddelade Sampo Terho från regeringspartiet Blå framtid genast.

Med den inställningen gick partiet in i budgetförhandlingarna och precis så blev det. Blåa är ytterst pressade, och hade de böjt sig i den här frågan hade Sannfinländarna fått ännu mer flyt, så någon överraskning var inställningen garanterat inte.
Inte för Sipilä och inte för någon annan heller – följaktligen har både Centern och Saml kunnat plocka någon humanismpoäng med att signalera vilja till en större kvot; deras regeringskollega har sett till att den inte blir verklighet.
Hade de två stora partierna på allvar velat göra flyktingpolitiken till en stark värdefråga hade deras agerande av politiskt tvång följt ett annat mönster.
Då skulle inte den här tippningsleken ha varit så öppen, då hade Blåa fått garantier om någon annan åtstramning i utlänningspolitiken för att gå med på att höja kvoten. Men förstås, det är svårt att strama åt något som redan sitter styvt som en trång korsett.

Och utanför regeringen har budgivningen om kvoten fortsatt, även om budgetramarna är klara.
2500 kunde vara Finlands flyktingkvot, lät De Gröna hälsa i sitt pressmeddelande från lördagens partidelegationsmöte.
Även nu kom feedbacken omgående:
0 kunde kvoten vara, svarade Sannfinländarna i söndags. Vi borde ta emot noll kvotflyktingar per år, säger Jussi Halla-aho i intervjuer i samband med Sannf:s partifullmäktige.

Noll motiverar han med att Finland i EU-sammanhang är fånen som vid sidan om Malta bäst har följt EU:s anvisningar och tagit emot kvotflyktingar såsom EU har föreslagit. ”Kvoten borde vara noll tills vi får ordning på mänskoströmmen genom Europa” är Halla-ahos analys.
Med mänskoströmmen genom Europa avser han förstås dem som söker om asyl – och det är svårt att förstå varför de som ska straffas för att människor söker asyl i europeiska länder, är just de flyktingar som vistas på flyktingläger och vars flyktingstatus godkänns av FN.
Kanhända kom Sannf:s nollförslag som en motreaktion till förslaget om en kvot på 2500, som De Grönas partidelegation uttryckte dagen innan?

Grönas Touko Aalto motiverade med att det inte funnits lika många flyktingar i världen sedan andra världskriget. Ändå ”blundar det officiella Finland för det och vänder de nödställda ryggen”.
Inte vänder vi precis alla ryggen, sa vår regering nyss, 750 får komma in nästa år… Och några hundra ska väl komma genom nålsögat i asylprocessen.
Sverige tar förresten emot 3 400 inom ramen för sin flyktingkvot.
Men noll, den siffran verkar beskriva den sannfinländska nivån på humanism gentemot den som inte råkar vara född i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter