Förflytta dig till innehållet

Bubbeltrender 2022 och skumpaexpertens rekommendationer till nyår

Maja Meurman
Försäljare ordnar i champagnehylla.
Alkos utbud av både skumpa och champagne är brett.

Årets bubbeltrender pekar på många sätt uppåt i år – finländarna dricker allt mer mousserande vin överlag och köper oftare champagne.

– Det verkar som att finländare vågar fira mer vardagliga händelser med skumpa. Champagnen köps inte heller längre bara då man fyller 50, berättar Alkos servicechef Katri Karlsson.

En orsak bakom att finländare oftare köper mousserande viner och champagne är variationen i prisklass och storlek. Många köper små flaskor av champagne för att smaka på drycken utan att betala flera tiolappar.

Prosecco populärast

Prisvärda mousserande viner i prisklassen 10–15 euro köps ändå mest. Proseccon har i år, precis som tidigare år, varit den mest populära sorten.

– Den är prisvänlig, lätt och fruktig och lämpar sig därmed väl för större sällskap, då man inte riktigt vet vad folk tycker om.

Allt fler har i år även upptäckt den mer speciella sorten crémant, som Karlsson säger likna champagne på många sätt.

– Roséprosecco är en helt ny trend för i år, och är precis som andra rosévin mest populärt på sommaren.

Alko i Stockmann i Åbo säljer totalt 220 sorter av mousserande vin, varav 69 är champagne. De flesta föredrar torr skumpa över söt eller halvtorr.

Dessutom har alkoholfria mousserande viner blivit mer populära i år och sortimentet i Alko är brett.

– Också personer som inte helt avstår från alkohol väljer dem nuförtiden, konstaterar Karlsson.

Försäljare står framför skumpahylla.Maja Meurman
Katri Karlsson hoppas att folk köper sina mousserande viner i tid inför nyåret.

Den värsta rusningen till Alko inför nyår har inte ännu varit. Karlsson säger att Alko under dagarna före nyår säljer ungefär tre gånger den vanliga mängden mousserande vin.

– Det som folk inte riktigt insett är hur väl mousserande vin och mat passar ihop. Till nyår kunde till exempel cava och tapas vara en bombsäker kombination, säger hon.

Martin Nordell, Master of Champagne, berättar att det är skumpans syra och socker som gör att den passar så bra med särskilt fettrik och salt mat, som chips och ost.

Från januari till november såldes det 4 899 000 liter mousserande vin i Finland. Karlsson har inte märkt att prishöjningarna på livsmedel skulle ha påverkat konsumtionen av mousserande vin. Alkos produkter har inte stigit i pris i samma utsträckning som andra livsmedel.

– Dessutom vill folk fortfarande satsa när det är högtid.

Skumpahylla.Maja Meurman
Mousserande vin passar bra med alla typer av mat, särskilt med salt och fett.

”Bubbeldoktorn” Martin Nordells dryckestips till nyår

Martin Nordell från Åbo är Finlands första Master of Champagne och kan därmed tipsa om de bästa mousserande vinerna till nyår.

– Jag inleder med att poängtera att man ska välja en dryck som passar sin egen budget och smak. Det är också viktigt att välja ett mousserande vin med bra syra.

Nordell tänker själv inleda nyårsaftonen med den fjärde drycken på listan nedan, och fortsätter sedan med många olika sorter av mousserande.

Här är expertens tips på tre bra mousserande viner, tre champagner och ett alkoholfritt alternativ:

1. Arthur Metz Crémant d’Alsace Riesling Brut

Pris: 17,98 €
Varunummer: 940906
Druvsort: Riesling

Motivering: En klar smakprofil och fruktig med smak av citrus och äpple. En ovanlig kombination av riesling och crémant. Detta var en av årets favoriter för Nordell och en positiv överraskning.

 

2. Gratien & Meyer Crémant de Loire Brut

Pris: 14,98 €

Varunummer: 929157

Druvsort: Chenin blanc, chardonnay, pinot noir
Motivering: Prisvärd med en egen smakprofil. Den innehåller 12g socker och är lite sötare men också fruktig.

 

3. Ferghettina Franciacorta Brut

Pris: 34,98 €

Varunummer: 911187

Druvsort: Chardonnay, pinot nero

Motivering: Italiens version av champagne – en okänd dryckeskategori för många. Har väldigt bra fruktighet, lång eftersmak och har jäst tre år i flaska vilket ger en rostbrödskänsla.

 

4. Besserat de Bellefon Millésime Champagne Brut 2008

Pris: 70,98 €

Varunummer: 564257

Druvsort: Chardonnay, pinot meunier, pinot noir
Motivering: En årgångschampagne från 2008. Den har hållit sig fräsch, men också fått djupa toner av mandel, rostade nötter och plommon. En gastronomisk upplevelse som passar väldigt bra med mat eftersom den är silkeslen i munnen.

 

5. Paul-Marie Bertrand Champagne Extra Dry

Pris: 43,50 €

Varunummer: 936237

Druvsort: Pinot noir, chardonnay

Motivering: Från ett litet familjeföretag i södra Champagne. Har lanserats för den finska marknaden och Nordell själv har blandat den. Den har en lättare stil med inslag av ektunna och är fräsch och fruktig med en lång eftersmak. Skulle passa speciellt bra med kryddig asiatisk mat eller en efterrätt som bärpaj.

 

6. Drappier Carte d’Or Champagne Brut

Pris: 42,99 €

Varunummer: 945177

Druvsort: Pinot noir, chardonnay, pinot meunier

Motivering: En bra all-around champagne. Den är fräsch och prisvärd och passar till det mesta, till exempel ostron eller fisk.

 

7. Mionetto Alcohol Free Sparkling

Pris: 7,05 €

Varunummer: 534817

Druvsort: Glera

Motivering: Ett väldigt bra och förmånligt alkoholfritt alternativ till prosecco, som är gjort på samma druva. Den innehåller 19 gram socker, vilket är bra för ett alkoholfritt mousserande vin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter