Förflytta dig till innehållet

Bryter Åbo stad avsiktligen mot miljöskyddslagarna?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det kan inte vara sant, att vd:n för Åbo Hamn Ab., Christian Ramberg, inte efter artiklar i såväl TS som ÅU har observerat, att dumpning i Erstan, enligt erhållna mera specificerade fakta, inte följer gällande miljöskyddslagar.
I en av artiklarna konstaterade, numera pensionerade, tekniska direktören för Åbo hamn, Matti J. Niemi, att muddring nu skulle vara onödig och föreslog en paus i muddringen. Varför är stadens ledning och Åbo Hamn Ab:s styrelse tyst, trots att de tidigare kom ut i offentligheten med åsikten, att ansökan om ett undantagslov för dumpning i Erstan inte är aktuellt. (och vid behov har Åbo stad uppe på land i Pansio plats för ca en miljon kubikmeter slam).
Redan år 2004 konstaterade man att bottenslammet i hamnområdet innehöll bl.a. det giftiga ämnet TBT 8 gånger högre halter än vad som kan accepteras.
Nu när man haft en paus i mudderslamdumpningen i Erstan, har en tydlig förbättring av vattenkvaliteten kunnat märkas.
Tidningsmedia kunde med fördel ta sig an, att gräva i bl.a. vem som analyserar och hur vetenskapliga bl.a. olika gifthalter i våra vatten är och vem beställde och betalade analyserna?
I medborgarnas ögon ser det av Ramberg i pressen presenterade beslutet om slamdumpning ut som om att han skulle bryta mot Åbo stads intentioner gällande miljön. Naturligtvis hänvisar Ramberg till ett befintligt undantagstillstånd. Men det för cirka 10 år ansökta tillståndet baserade sej på bristfälliga fakta. Efter detta har medborgarnas och attityden hos stadens ledning, angående bevarandet av våra vatten ändrats. Eller har den?
Undantagstillståndet tvingar oss inte till slamdumpning i Erstan!
Att bruka havet som en avstjälpningsplats för muddringssopor, har redan väckt en stor folkopinion. Är medborgarnas enda sätt för att få slut på mudderprojekten, att aktivera media till besök i skärgården, tidningar, YLE, MTV, yrkesfiskarna o.s.v. skulle göra artiklar och videoprogram för inhemska och utländska tidningar och TV bolag angående, Åbo Hamn Ab:s agerande i denna fråga, om man fortsätter havsdumpningen. Inte så, om man övergick till dumpning av mudderslammet på land.
En risk för Åbo stad ligger däri, att det uppstår ett tryck för att man borde återställa såväl vattenkvaliteten som bottnens kvalitet i Erstan. En artikel i TS 16.10. konstaterar, att det i Erstan bör finnas bottensänkor, vilket skulle betyda, att cirka en miljon mudderslam borde muddras tillbaks vid Notgrund och flyttas i land!?
Detta visar, att attityden i styrelsen för Åbo Hamn Ab, att hörsamma miljölagstiftningen, har varit helt fel.
Stadsdirektör Minna Arve uppmanar (TS, 16.10) stadens medborgare, att ta del i beskyddandet av våra hav och vattendrag.
Denna vår åsikt, försöker vara en aktiv påverkan och vi hoppas att den leder till ett bevarande av Erstan.
Martti Kaurimo
Utvecklingsingenjör
Antero Eloranta
Yrkesfiskare

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter