Förflytta dig till innehållet

Brittiskt snökaos stoppade inte tidigare Åbobo

FRISKUS. Malle Hohenthal-Payne sänder snöhälsningar till bekanta till Åbo. Foto: Privat


– Denna vecka har det varit helt kaos i England på grund av snö, skriver Malle Hohenthal-Payne i Norwich till ÅU.
Ett trafikkaos har följt efter det snöoväder som britterna kallar ”The Beast From the East”. Tusentals människor har den här veckan tillbringat nätter i sina bilar på insnöade vägar. Vädret tvingade till och med en slalombacke att stänga på grund av all snö.
63-åriga Hohenthal-Payne var inte rådlös, utan plockade fram sina skidor. Dem hade hon tagit med sig redan då hon flyttade från Finland på 1970-talet.
Det var nu första gången skidorna kom till användning, säger Hohenthal-Payne till lokaltidningen Eastern Daily Press, som noterade det ovanliga pendlingssättet.
– Jag växte upp i Finland och brukade åka skidor till skolan som barn, så jag gick upp på vinden och tog fram dem. Jag fick nog en hel del överraskade blickar på vägen till jobbet, säger Hohenthal-Payne till tidningen.
Orsaken till att hon hörde av sig till ÅU var att hon räknade med att det finns läsare som kanske minns henne.
– Jag studerade engelska i Åbo Akademi på 1970-talet och har sedan dess arbetat som engelskalärare under hela min karriär, skriver hon till ÅU.

Hohental-Payne kommer ursprungligen från Kyröskoski, där hon gick folkskolan. Samskolan gick hon i Tammerfors. 1975 inledde hon studier vid ÅA.

– Jag träffade min engelska man i Finland, dit han kom för att jobba en sommar.

Hohental-Payne studerade också musik vid ÅA.

– Jag och min man brukade sjunga i Visans vänner i en medeltida källare nära Domkyrkan. Nuförtiden spelar jag dragspel i folkmusikgruppen Stookey Blue.

Efter flytten till Storbritannien hade paret sommarstuga på Korpo ända till 1998 och besökte regelbundet också Åbo.

– Våra två döttrar och deras familjer älskar Korpo och Åbo.

Norwich har likheter med Åbo, anser Hohental-Payne. Båda två är gamla städer med slott och historia, men de är också moderna universitetsstäder där mycket händer.

– Båda städerna är också så små att man för det mesta klarar sig med cykel.

Hohental-Payne berättar att valet av skidor inte bara handlade om att ta sig till jobbet på University of East Anglia. Skidorna fick en också en pedagogisk funktion.

– Jag fick en idé om att engagera mina studerande. Många av dem kommer från Asien och Mellanöstern och alla har inte ens snö, än mindre skidor.

Hohenthal-Payne påpekar att hon och hennes nordiska vänner tycker att det nu är fint vinterväder, inget kaos. Hon förstår ändå att följderna är besvärliga i ett land som inte har riktiga snöröjningsfordon och där bilarna inte har vinterdäck.

Stormen som härjade i fyra dagar har nu efterföljts av stormen Emma, som drog in från Atlanten. Britterna har inte upplevt ett lika besvärligt vinterväder sedan början av 1990-talet.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *