Förflytta dig till innehållet

Bristen på personal på svenskspråkig personal på barnpsykiatriska avdelningen på ÅUCS

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Situationen som beskrivs i Åbo Underrättelser artikel (25.7.2018) är precis vad man kunde befara redan år 2016, när beslutet fattades att psykiatriska enheten vid Åbolands sjukhus skulle bli en del av den nya jättestora psykiatriska organisationen vid Åbo universitets centralsjukhus.
I samband med detta beslut övergick bland annat ansvaret för rekrytering av (tvåspråkig) personal från Åbolands sjukhus till den nya stora enheten vid ÅUCS.
Beslutet har överklagats till högsta förvaltningsdomstol, eftersom den svenskspråkiga versionen av ärendets beredning inte motsvarade det beslutsförslag som fanns till grund för beslutet på finska. Detta i sin tur begränsade möjligheten för de svenskspråkiga ledamöterna i sjukvårdsdistriktets fullmäktige att förbereda sig för ärendets behandling.
Jag har igår, onsdag, diskuterat frågan med ÅUCS barnpsykiatriska områdeschef Taina Juven. Hon kan inte ta ställning till enskilda fall, men konstaterar att situationen inte är godtagbar.
Orsaken till situationen som uppstått är, precis som i klagomålet framkommer, brist på tvåspråkig personal och problem att rekrytera sådan.
Sjukvårdsdistriktet har under det senaste året målmedvetet arbetat för att förbättra den svenskspråkiga servicen inom distriktets enheter. Detta är dock ett bevis på att ytterligare arbete behövs.
Jag kommer att lyfta upp frågan i sjukvårdsdistriktets styrelse och kräva svar, samt en plan på hur problemet med bristen på svenskspråkig personal inom psykiatrin kommer att ordnas inom sjukvårdsdistriktet.
Niklas Guseff
Medlem i sjukvårdsdistriktets styrelse
Kimitoön

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter