Förflytta dig till innehållet

Brist på coronavaccin – bland annat Pargas just nu utan

Johan Backas
vaccination

Det går inte att boka tid för vaccination mot covid-19 i alla kommuner i Egentliga Finland just nu. Orsaken är att det råder brist på coronavaccin.

Just nu går det inte att boka nya tider för coronavaccinationer i Nådendal, Pargas, Pemar, Reso, Rusko, Sagu, Somero och S:t Karins. Det är inte klart när nya vaccinpartier anländer.

Tider som bokats tidigare är i kraft och i övriga kommuner i Egentliga Finland finns det fortfarande coronavaccin.

I viss mån är det möjligt att överföra coronavaccin mellan kommunerna men man måste beakta hur många som redan har vaccinerats och hur många tidsbokningar som gjorts.

— Det har uppstått missförstånd om att nya vaccinationstider inte ges för att vi vill styra kunderna till de allmänna vaccinationstillfällena utan tidsbokning. Så är det alltså inte, utan det här beror på att det inte finns tillräckligt med vaccin. Vi har utrett saken tillsammans med THL och kommer att meddela så fort vi vet när det kommer nya vaccinpartier, säger Jutta Peltoniemi, administrativ överläkare med ansvar för smittsamma sjukdomar. 

Vaccinationen av den äldre befolkningen inom hemvården och serviceboendeenheterna pågår och påskyndas genom samarbete mellan tjänster för äldre och social- och hälsovårdstjänsterna.

Antalet personer som insjuknat i covid-19 har ökat på sistone och det här märks på sjukhusen. Den största patientgruppen är äldre.

De flesta som smittas av covid-19 tillfrisknar ändå av sig själva och behöver inte kontakta hälsovården.

Vila är ofta den bästa behandlingen vid corona, liksom vid andra luftvägsinfektioner. Paracetamol eller antiinflammatoriska läkemedel kan användas för att lindra symtomen och sänka hög feber. Apoteket kan ge mer information om dessa läkemedel. När man vistas bland andra människor är det viktigt att komma ihåg att hosta rätt, dvs. hosta i en näsduk och därefter desinficera händerna. Användningen av munskydd minskar spridningen av droppsmitta.

Vid svåra eller utdragna symtom, t.ex. andningssvårigheter och/eller försämrat allmäntillstånd, bör man kontakta hälso- och sjukvården.

Influensavaccin finns det tillräckligt av och det går att boka tider för influensavaccin i hela landskapet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter