Förflytta dig till innehållet

Brandinspektör: Skippa grillen så länge torkan håller i sig

arkbränder har det funnits flera av på Rosala-Hitislandet.

arkbränder har det funnits flera av på Rosala-Hitislandet.

Risken för markbränder är stor i det varma och torra vädret.


På grund av den utdragna värmeböljan råder varning för mark- och skogsbrand i hela Finland, med undantag för de allra nordligaste delarna av Lappland.
Så här torrt har det inte varit i maj så länge Marcus Karlsson, brandinspektör på Egentliga Finlands räddningsverk, kan minnas.
– Det är sällan så här torrt ens i mitten av sommaren. Om torkan fortsätter lite till uppgraderas brandvarningen till den högsta kategorin. Så torrt är det i princip aldrig i Finland.
Torkan innebär att det är förbjudet att använda sig av engångsgrillar eller göra upp öppen eld. Hit räknas också lägereldar i murade eldstäder utan skorsten, såsom grillplatser i nationalparker.
– Stor försiktighet krävs. Skippa grillen så länge torkan håller i sig.
Karlsson menar att många bränder kunde undvikas om folk följde föreskrifterna. Nu är det så torrt att minsta gnista kan sprida sig snabbt.
Det krävs inte ens alltid ett mänskligt misstag för att skog eller mark ska fatta eld.
– Vi vet inte orsakerna till alla bränder som har uppstått den senaste tiden. Bränder kan startas av så små saker som en fimp, reflektionen från en glasskärva eller en gnista från en skorsten utan gnistskydd.
Enligt Karlsson krävs det rejäla regnmängder för att mark- och skogsbrandsvarningarna ska hävas.
Värmeböljan som pågår gör maj i år till en av de varmaste majmånaderna någonsin. Om det blir över 25 grader under en till dag slås det gamla rekordet från 1984 på 12 dagar med temperaturer över 25 grader i maj.

Mark- och skogsbränder härjade i Åboland

Torkan satte sina spår i Åboland i helgen. I söndags brann en bastu och cirka 300 kvadratmeter skog på ön Hjortö i Korpo – trots att det inte hade eldats i bastun på tre dagar, enligt Svenska Yle.
Både Korpo och Houtskärs FBK deltog i släckningsarbetet, men att branden släcktes först då gränsbevakningen ryckte ut med släckningshelikopter.
Tidigare under dagen hade en markbrand uppstått på Muddaisvägen i Pargas. Där hann ungefär en halv hektar markvegetation i skogen brinna innan räddningscentralen kunde avgränsa elden.
Orsaken till den branden är okänd. Området ligger avlägset, men en del stigar leder genom området. Eftersläckningen pågick till kvällen.
I fredags fick räddningsverket larm om en markbrand på ön Hyppeis i Houtskär klockan 18.56.
Den branden släcktes på en timme. Under helgen har mark- och skogsbränder härjat också i Salo, Lundo och Virmo.
På måndagseftermiddagen började det också brinna i Iniö och i Kimitoön.

Stort pådrag vid markbrand på Muddaisvägen i Pargas i söndags. Foto: Marcus Flinckman

Dela artikeln

En kommentar: “Brandinspektör: Skippa grillen så länge torkan håller i sig

  1. Monica Hedström-Järvinen skrev

    ”Elden är en bra dräng, men en dålig husbonde”
    Om vi alla skulle ta vårt ansvar och inte ”sporta” med något sånt som kan förorsaka en markbrand!
    Det kan se lite ut i början, men den kruttorra marken och dessutom vind, gör att elden sprider sig med fart och det kan bli fara både för byggnader och människor.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter