Förflytta dig till innehållet

Braheskolans förskoleelever nöjda utan godis på födelsedagar

– Nog är ju godis gott men man får ändå lördagsgodis. Så säger Braheskolans förskoleelever när ÅU hälsar på. Sedan 1 augusti är det nämligen slut på födelsedagsfirande med sötsaker på Åbos daghem och förskolor.
Födelsedagarna uppmärksammas fortfarande på förskolan, men inte riktigt i samma tappning. De barn som ÅU pratar med verkar inte sakna godiset, utan är mer ivriga att berätta om hur födelsedagsbarnen firas nu för tiden.
– Man får en present och så får man välja en lek. När min kompis fyllde för några veckor sen lekte vi en jätterolig lek, berättar Olivia Tarkko.
– Jag fyller om några veckor och vet redan vilken lek jag ska välja, säger Nea Winberg.
Presenten förbereds av personalen. De barn som fyllt hittills under hösten har fått en virkad uggla. Förskoleläraren Katarina Palm berättar att hon också gör kort åt födelsedagsbarnen. På korten finns en lek planerad.
– Det bästa är lekarna och då andra sjunger åt en, tycker Della Lehtimäki.
Hur mycket ser man fram emot andras födelsedagar då?
– De är nog också roliga, enas barnen om.
Katarina Palm berättar att föräldrarna inte har anmärkt på att man inte längre får bjuda kompisarna på godis då man fyller. Vissa föräldrar tyckte att det var en fin tradition att få bjuda kompisarna på nåt gott då man fyller, men de flesta ser det som en positiv förändring.
– Vi har gått mot det här en längre tid. Genom åren har vi hört allt mer önskemål från föräldrar om mindre sött i förskolan. Trenden i allmänhet är ju att maten vi äter är både närproducerad och mer nyttig än förr så den här förändringen ligger helt i tiden.

Personalen planerar födelsedagsprogram. Katarina Palm jobbar på Braheskolan. Foto: Timur Yilmaz.


När de nya riktlinjerna kom i höstas fanns det ändå vissa barn som var lite besvikna, säger Palm. Men ganska snabbt gick det att vänja sig vid de nya traditionerna efter att lärarna också förklarat varför man inte ska äta för mycket socker.
– Vi har dessutom fått äta mer frukt till maten än förr, berättar Vincent Gambier.
– Och så får vi xylitolpastiller efteråt, fyller John Ingman i.
Eleverna tycker att alla frukter och grönsaker går bra, men äpple lyfts upp som favorit av flera. Vissa grönsaker har dessutom varit helt nya smakupplevelser. Men även om eleverna nu fått höra om sockrets effekter går de inte omkring och tänker på sin tandhygien hela tiden. På kalasen hemma tycker de nämligen att godis hör till.
Motiveras på tre grunder
I praktiken har godisbjudningarna trappats ner successivt.
– Flera daghem och förskolor har själva skippat sötsakerna innan våra nya riktlinjer infördes. Vi vill att alla ska ha samma policy och därför gäller nu enhetliga riktlinjer, berättar Hanna Karlsson, servicechef för svensk småbarnsfostran i Åbo.
Riktlinjerna motiveras på tre grunder, berättar Karlsson. Dels handlar det om tandhygien, dels om övervikt och dels om att barnen inte ska behöva känna sig utanför.
– Allt fler barn har dåliga tänder och är överviktiga, det vet vi. Dessutom kan godisbjudningarna lätt bli uteslutande. Vissa barn har allergier, andra kommer från hem med sämre ekonomiska förhållanden och kan inte ta med något till sin födelsedag. Vi vill inte att situationen hemma ska påverka barnen då de är på dagis.
Karlsson har personligen inte ännu fått någon feedback av föräldrarna, men tror inte att beslutet väcker motreaktioner. I Åbo har man ännu inte diskuterat att ta modell efter Kimitoön, där maten så långt som möjligt ska vara fri från tillsatt socker. Karlsson vill inte spekulera i hur det blir i Åbo i framtiden, men säger att staden följer de hälsorekommendationer som råder.
– Vi för ju hela tiden dialog med Arkea, som sköter kosthållet i staden, och matsedeln planeras av kostexperter.
Kimitoön tar steget längre
I fråga om socker på dagis var Kimitoön steget före Åbo. Där slutade man med godis på födelsedagar redan i vintras. I samma veva började kommunen med att så långt som möjligt undvika tillsatt socker i maten.
– Det gäller i första hand mellanmålen. Vi tog bort söta rätter som krämer, vispgröt, glass och bullar. Istället har vi hemlagad yoghurt som smaksätts med bär, banan, rotsaker med dipp med mera, berättar kosthållschef Birgitta Parikka.
Parikka berättar att det blir lite extra jobb, men det är det värt. Erfarenheterna hittills är positiva, menar både Parikka och dagvårdschef Mary-Ann Fröberg.
– Initiativet kom ursprungligen från föräldrar till eleverna. Till att börja med fanns det en liten grupp föräldrar som klagade och några av de äldre barnen tyckte att maten inte smakar något, men på senare tid har jag inte hört något. Man vänjer sig så snabbt, säger Fröberg.
Eftersom responsen varit så positiv kommer barnen i Kimitoöns kommun också i fortsättningen få klara sig utan extra socker. Men att minska på sockeranvändningen ännu mer är inte aktuellt.
– Det måste hållas inom rimliga gränser, frukten innehåller ju till exempel också socker. En helt sockerfri linje kan man nog inte ha, menar Birgitta Parikka.
Fredrik Häggman

Lek istället för godis. Olivia Tarkko, Jon Ingman, Vincent Gambier, Della Lehtimäki, Nea Winberg, Ellen Finnberg och Ada Lähteensuo går i förskola i Braheskolan i Åbo. Foto: Timur Yilmaz.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter