Förflytta dig till innehållet

Bra start i livet för alla unga

Den finländska grundskolan bildades eftersom man ville garantera att hela folket fick en tillräcklig utbildning. Man ville att alla, oberoende av familjebakgrund, ska få en utbildning och en möjlighet att hitta arbete och sträva efter sina drömmar. Då motsatte sig högern grundskolan. Idag vet vi, att den finländska grundskolan är en succéstory som beundras runt om i världen.
Under de senaste 30 åren har det försvunnit över en halv miljon arbetsplatser, till vilka man kunde sysselsätta sig med bara den nioåriga grundskolan. Samtidigt blir omkring 16 procent av varje generation utan en högre utbildning än grundskolan. Även om vi vet att det är svårt att hitta jobb då man endast har en grundskoleutbildning. Bara mindre än hälften av de som har endast en grundskoleutbildning är sysselsatta. I dagens arbetsliv är det minimikrav att man har gymnasie- och/eller yrkesexamen. Därför vill regeringen Rinne förlänga läroplikten till andra stadiet.
I värsta fall blir den unga utan utbildning och arbete – hen marginaliseras, vilket är alltid en allvarlig tragedi. En färsk undersökning som gjorts av Institutet för hälsa och välfärd visar att människor som endast har en grundskoleutbildning under sin livstid för med sig flera hundra tusentals euro mera kostnader för samhället än personer med en högre utbildning
Enligt utredningar känner cirka 60 procent av unga att kostnaderna för andra stadiets läromaterial har varit för stora. Hälften av de unga som är utan en utbildning har blivit att lämna sina studier på grund av pengabrist. Genom att förlänga läroplikten kan vi garantera att andra stadiet blir avgiftsfritt. Pengabrist får inte hindra någon från att studera.
Likasom då när man bildade grundskolan, finns det också nu motståndare till denna reform, särskilt i den politiska högern. Deras viktigaste motargument är att stöd skall riktas bara till dem som behöver det. I den diskussionen glömmer man dock att 16 procent av unga har blivit utan en utbildning, utan en god start i livet. Alla unga är värdefulla och värda en utbildning.
Eeva-Johanna Eloranta
Riksdagsledamot
Vice ordförande för kulturutskottet (SDP)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter