Förflytta dig till innehållet

Bouanane döms för mord och mordförsök i terroristiskt syfte

Rättegången mot Abderrahman Bouanane. ÅU-foto


Enligt tingsrätten gjorde sig gärningsmannen Abderrahman Bouanane skyldig till två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte när han den 18 augusti 2017 löpte amok med två knivar i Åbo centrum.
Det är första gången som någon döms för att ha utfört en terrorattack i Finland. Enligt tingsrätten har Bouananes avsikt med knivdåden varit att främja terrororganisationen Islamiska statens (IS) ideologi och föra ett krig mot feltroende människor.
Den ideologiska kopplingen till IS tyder enligt tingsrätten på att Bouanane med sitt dåd velat injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, vilket är ett av strafflagens kriterier för terroristbrott.

Rätten och åklagaren överens

Domen innebär att tingsrätten håller med åklagaren. Livstids fängelse för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte är precis vad åklagarsidan yrkade på.
Bouananes försvar bestred terroranklagelserna och hävdade att Bouanane gjort sig skyldig till två dråp och åtta dråpförsök. Tingsrätten tolkade Bouananes knivdåd som mord och mordförsök eftersom han genomfört dem med berått mod och på ett synnerligen rått och grymt sätt.
I sin motivering fäster tingsrätten uppmärksamhet vid att Bouanane hade bekantat sig med IS-relaterat material och publicerat ett islamistiskt manifest före knivattacken.
Dessutom tog Bouanane med sig två knivar när han tre timmar före attacken gick ut från en lägenhet i grannstaden S:t Karins och cyklade till Åbo.

Stora skadestånd

Bouanane är skyldig att betala sammanlagt nästan 468 000 euro till tolv olika personer i ersättning för bland annat sveda och värk, tillfälliga och bestående men, lidande och inkomstförluster. Han är också skyldig att betala en målsägande över 900 euro per månad tills personen fyller 65 år.
Dessutom dömdes Bouanane till att ersätta målsägandenas rättegångskostnader till ett sammanlagt belopp på över 155 000 euro.
Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.
Mikael Piippo/SPT
 

Knivrättegången i Åbo

  • Fredagen den 18 augusti 2017 knivhögg marockanen Abderrahman Bouanane tio personer i Åbo centrum. Två kvinnor dog av sina skador. Polisen stoppade Bouanane genom att skjuta honom i benet.
  • Rättegången mot Bouanane inleddes måndagen den 9 april i Egentliga Finlands tingsrätt. Av säkerhetsskäl arrangerades rättegången i Åbo fängelse. Rättegången avslutades med slutpläderingar den 15 maj.
  • Åklagaren yrkade på att Bouanane döms för två mord i terroristiskt syfte och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Försvaret bestred terroranklagelserna och ansåg att Bouanane gjort sig skyldig till två dråp och åtta dråpförsök.
  • Bouananes egen berättelse varierade under förundersökningen och rättegången. Han sade bland annat att han uppfattar sig själv som terrororganisationen Islamiska Statens (IS) krigare och att han för ett krig mot kvinnor och demokrati. Å andra sidan påstod han att han inte kommer ihåg händelseförloppet i sin helhet.
  • Abderrahman Bouanane är den första som har blivit dömd för att ha utfört en terrorattack i Finland. Han har rätt att överklaga tingsrättens dom.

”Det finns ett behov för rekvisitet om terroristbrott”

Riksåklagaren Toiviainen: Att han dömdes för terroristbrott har stor betydelse

Rapport om knivattacken i Åbo: Kommunikationen mellan olika myndigheter är bristfällig

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter