Förflytta dig till innehållet

Bottenviken med Mattias Björkas släpper svensk Ultra Bra-cover – vet du varför det sker i dag?

Arkiv/Heidi Hakala
man
Ex-Åbobo i nytt projekt. Musikern Mattias Björkas, som studerat i Åbo, är en av tre sverigefinländska musiker i Bottenviken.

I dag, på sverigefinnarnas dag, släpper projektet Bottenviken sin debutsingel ”Jag kan skydda dig”. Den stråkdrivna låten är en tolkning av det finska bandet Ultra Bras låt ”Minä suojelen sinua kaikelta” från 1997.

Bottenviken består av tre sverigefinländska musiker: Mattias Björkas, Thella Johnson och Love Antell.

Björkas är ursprungligen från Vasa men har också hunnit bo i Åbo en längre tid. Han är bekant från sina band Vasas flora och fauna och tidigare Cats on Fire, båda med stark Åbokoppling.

Nu bor han i Sverige.

Med Antell och Johnson

Love Antell är bland annat bekant från sitt band Florence Valentin och ”Så mycket bättre” i Sveriges TV4.

Thella Johnson är musiker, författare och journalist som tidigare i flera år jobbat i Finland, bland annat på Radio X3M.

I dag gör trion en livespelning i den svenska radiokanalen P4 och på SVT Play.

Senare kommer en hel platta med svenska tolkningar av finländska tonsättare och textförfattare. Skivtiteln blir ”Du och jag – Ett rike – Ett land”. På plattan medverkar också andra musiker.

Även en podd

Bottenviken har också gjort podden och programserien ”Vi lyssnar på Finland” för Sveriges Radio.

De berättar att hela samarbetet fick sin start då de började utbyta idéer och erfarenheter om att tolka och översätta finska låttexter, något som de alla sysslat med.

– Vi upptäckte att det finns något storslaget höglyriskt i mycket musik och texter på det finska språket, som vi velat få fram på svenska, säger Love Antell i ett pressmeddelande.

Thella Johnson säger så här om målet med den kommande plattan:

– Vi ville nå in i svenska öron med dessa låtar som gjort så djupa avtryck i oss, men också göra något eget och nytt av dem. Vi möttes i en lust att bättre förstå våra två språk – både våra tonspråk och våra ord, svenska som finska, och även förstå våra länder och kulturer och i förlängningen oss själva.

”Jag kan skydda dig” finns på Spotify (direktlänk här)

Dela artikeln

2 kommentarer: “Bottenviken med Mattias Björkas släpper svensk Ultra Bra-cover – vet du varför det sker i dag?

  1. Annika Wilfing skrev

    Lyssnade idag på Bottenviken på TV4. Underbart fint. När jag googlar på bandet läser jag om de tre medlemmarna. Men mannen som spelar fiol, vem är det? Står ingenting om honom. Fiolen gör väldigt mycket för helheten, tycker jag!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter