Förflytta dig till innehållet

Botaniska trädgården i Åbo har haft rekordmånga besökare – stänger nu tre veckor

Monica Forssell
växter i en damm
Botaniska trädgården på Runsala håller nu stängt tre veckor framöver på grund av coronapandemin. Arkivbild.

Botaniska trädgården på Runsala i Åbo hade ett rekordantal besökare 2019 — då gjordes 107 000 besök i trädgården. 2020 började också mycket bra och antalet besökare ökade med 6 procent jämfört med samma tid 2019.

Coronapandemin har dragit ändå ner på antalet besökare rejält. En serie med vetenskapliga föreläsningar som planerats till våren 2021 måste skjutas fram.

Trots det är överträdgårdsmästare Simo Laine relativt nöjd.

— Trots coronaläget besökte 95 000 personer trädgården i fjol. Det är ett bra resultat om man tänker på att växthusen var stängda på våren och julen, totalt 98 dagar, säger Laine i ett pressmeddelande.

Trädgården håller nu stängt tre veckor framöver på grund av coronapandemin. Trädgårdens café är också stängt under den här tiden.

Växthusen öppnas igen så fort läget tillåter det. Utomhusträdgården är dock öppen varje dag, och den besöks flitigt, speciellt medan det var fint vinterväder och invånarna rörde sig mycket utomhus.

Satsningar på förbättringar

En hel del har förnyats och förbättrats under coronapandemin. Bland annat har nya utställningshelheter byggts ihop och besökarnas allmänna utrymmen fräschats upp.

Den lilla dammen har fått en brygga och nyttoväxter planteras återigen i grönsaksträdgården. Mera satsningar på ”upplevelsestigar” för barn och skolgrupper har också prioriterats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter