Förflytta dig till innehållet

Bostadspriserna i centrum av Åbo förväntas stiga — egnahemshus intresserar inte som tidigare

Höghus på rad

Bostäderna strax intill Åbo teknologicentrum i Kuppis är eftertraktade. Foto: J-O Edberg


År 2018 var ett relativt gott år för bostadsmarknaden i Åbo även om antalet affärer sjönk något jämfört med år 2017. För tillfället är Åboborna intresserade av enkelt boende i nya vånings- och radhusbolag som är i gott skick.
-Priserna på centrumbostäder i gott skick stiger mest. Några stora höjningar är dock inte att vänta. På andra bostadsområden syns inga stora prisändringar och priserna torde hålla sig på nuvarande nivå, säger regiondirektör Petri Abrahamsson från Aktia Fastighetsförmedling.
Han säger att egnahemshus inte intresserar lika mycket som tidigare. Trerummare och större bostäder som inte är i behov av renovering har däremot stor efterfrågan. En stor del av de små bostäderna säljs till placerare.
Byggandet fortsätter i år såväl i Åbo som i kranskommunerna.
-I kranskommunerna byggs det för tillfället mer än tidigare. S:t Karins är en växande kommun och det är tydligt att där bygger man mest.
Abrahamsson förutspår att bostadsmarknaden kommer att se liknande ut i år som förra året i Åbo.
Enligt Aktias chefsekonom Heidi Schauman är urbaniseringen fortfarande en accelererande trend. På bostadsmarknaden tar den sig uttryck i att bostäder som inte är belägna nära arbetsplatserna förlorar sitt värde.
–För tillfället är människorna beredda att nöja sig med mindre vad gäller kvadrater, bara tjänsterna och förbindelserna i området fungerar. Därför är även större bostäder i centrum av städer intressanta. Trenden är dock sådan att den snabbt kan vända. När möjligheterna att arbeta på distans och kollektivtrafiken förbättras, kan intresset för områden ändras betydligt, säger Heidi Schauman.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter